Svet

"Blumberg": Orban se sastaje s Trampom

Donald Tramp je u više navrata isticao da bi okončao ukrajinski sukob u najkraćem mogućem roku ukoliko ponovo postane predsednik SAD
"Blumberg": Orban se sastaje s TrampomGetty © Mark Wilson

Mađarski premijer Viktor Orban sastaće se s bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom u Floridi, javljaju izvori za "Blumberg".

Do susreta s Trampom dolazi nakon što je Orban, čija je zemlja preuzela predsedavanje nad EU, najavio da će sledeća etapa na njegovoj diplomatskoj turneji čiji je cilj promovisanje mira u Ukrajini biti Vašington.

Orban je prethodno posetio Kijev, Moskvu i Peking. 

"Blumberg" ocenjuje da će Orbanova poseta izazvati zabrinutost da bi mađarski premijer mogao da radi kao posrednik između ruskog predsednika Vladimira Putina i najverovatnijeg republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, koji je u više navrata isticao da bi okončao ukrajinski u najkraćem roku ako pobedi na izborima. 

Prethodno je Orbanova poseta Moskvi izazvala lavinu negativnih reakcija iz Evropske unije. Šef EU diplomatije Žosef Borelj objavio je da Orban nije dobio nikakav mandat da u ime bloka promoviše mir, a portparol Evropske komisije Erik Mamer je optužio mađarskog premijera da "podriva jedinstvo EU".

Izvori za proatlantski "Politiko" prethodno su rekli da je, zbog Orbanove posete Moskvi, mađarsko predsedavanje nad blokom već "mrtvo", a "Blumberg" napominje da je sastanak mađarskog premijera i ruskog predsednika bio među glavnim temama ovogodišnjeg NATO samita u Vašingtonu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Si-Bi-Es njuz da je Orban "jasno stavio do znanja da nije otišao u Moskvu u ime" Alijanse.

Orbanov sastanak s Putinom izazvao je i negodovanje aktuelnog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je na predizbornom mitingu u Filadelfiji rekao da Orban "ne misli da demokratija funkcioniše".

image