Svet

Američki senator: Zapad zapanjen slabostima u svojoj vojnoj industriji

Sukob u Ukrajini zahteva još mnogo više novca, rekao je republikanac Džim Riš
Američki senator: Zapad zapanjen slabostima u svojoj vojnoj industrijiGetty © Hannah Beier

Konflikt u Ukrajini otkrio je probleme sa vojno-industrijskom proizvodnjom na Zapadu koji se moraju rešiti, rekao je američki senator Džim Riš iz Ajdaha.

Riš je visoko pozicionirani republikanac u Odboru za spoljne poslove Senata.

"Mislim da smo svi bili zapanjeni slabostima i rupama u našoj industrijskoj proizvodnji kada je u pitanju odbrana. Moramo da učinimo više", rekao je Riš na NATO javnom forumu u Vašingtonu. 

Senator iz Ajdaha govorio je u okviru panela pod nazivom "Jačanje transatlantske veze", u kojem su učestvovali i češki predsednik Petr Pavel, danska premijerka Mete Frederiksen i premijerka Estonije Kaja Kalas.

Riš je primetio da su se sve članice Alijanse složile da troše najmanje dva odsto BDP-a na odbranu još 2014. godine, a da neke države još uvek nisu ispunile tu obavezu.

"Iskreno, sada kada se to dogodilo, dva odsto verovatno nije dovoljno", dodao je on, misleći na sukob Rusije i Ukrajine.

SAD i njihovi saveznici poslali su u Ukrajinu oružje, municiju i opremu u vrednosti od više desetina milijardi dolara, počevši sa isporukama čak i pre početka ruske vojne operacije. Ukrajinski lider Vladimir Zelenski nedavno je upozorio da Kijev ima 14 brigada, ali da nema naoružanja za njih dok ga Zapad ne pošalje.

Za razliku od Rusije, NATO članice imaju poteškoća sa povećanjem vojno-industrijske proizvodnje, što dovodi u pitanje njihovu sposobnost da popune svoje ispražnjene arsenale, a kamoli da naoružavaju Kijev "dokle god je potrebno".

"Proizvodnja je važna. Proizvodnja je odvraćanje", rekla je zamenica američkog ministra odbrane Ketlin Hiks na skupu proizvođača oružja tokom NATO samita u utorak.

Ona je tvrdila da zapadne zemlje mogu brzo da izgrade "arsenale demokratije", pošto njihovi politički sistemi navodno podstiču inovacije i transnacionalnu saradnju, dok "autokratski" sistemi poput Rusije ili Kine to ne čine.

Bela kuća je predstavila otvoreni program finansiranja Ukrajine kao potencijalnu šansu za stvaranje novih "dobrih, američkih radnih mesta" u okviru vojne industrije. Međutim, prema američkim medijima, iako su kompanije kao što su "Rejteon", "Dženeral dajnemiks" i "Lokid Martin" ostvarile neverovatnu dobit, širenje proizvodnih kapaciteta i zapošljavanje novih radnika ide sporo.

image