Svet

Kremlj: Tvrdnje o navodnim ruskim sabotažama u Evropi su rusofobične histerije

Navodi neimenovanih zapadnih zvaničnika o kampanji koju Rusija navodno sprovodi u Evropi su neosnovani, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za "Vašington post"
Kremlj: Tvrdnje o navodnim ruskim sabotažama u Evropi su rusofobične histerijewww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

Američki list "Vašington post" (VP) zatražio je od sekretara za štampu predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova da komentariše tvrdnje iz neimenovanih izvora da Moskva regrutuje nezadovoljne Evropljane za sabotaže.

"Ove pretpostavke i tvrdnje su neosnovane i predstavljaju podsticanje rusofobične histerije", izjavio je Peskov.

Anonimni izvori su za ovaj američki list saopštili da je niz incidenata širom Evrope, od Nemačke do Poljske i Britanije, delo pojedinaca koje je Rusija regrutovala preko šifrovanih aplikacija.

"Rusija se bori protiv Zapada na samom Zapadu, na zapadnoj teritoriji", citira list jednog neimenovanog zvaničnika NATO-a.

"Zapadni zvaničnici tvrde da su operacije koje nalaže Kremlj osmišljene da ne pređu prag oružanog napada, uz izazivanje uznemirenosti javnosti", izvestio je VP.

Ovaj list je objavio tvrdnje neimenovanih zvaničnika o izveštajima o incidentima u kojima umešanost Rusije nije dokumentovana, kao i nejasne izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i litvanskog ministra spoljnih poslova Gabrijelijusa Landsbergisa, koji govore o "tajnoj kampanji Kremlja".

Prema Blinkenu, "bukvalno svaki saveznik" na sastanku NATO-a u Pragu pokrenuo je pitanje "hibridnih napada" iz Rusije, kao što su "paljenje skladišta za snabdevanje, ignorisanje morskih demarkacija na Baltiku, uz podsticanje sajber-napada i širenje dezinformacija".

Takođe, VP tvrdi da je imao uvid u "dokumente Kremlja do kojih je došla evropska obaveštajna služba", a koji, navodno, sadrže informacije o nezadovoljnim radnicima u hemijskoj fabrici BASF-a u Nemačkoj.

U dokumentima, tvrdi VP, jedan ruski obaveštajni strateg poziva na "podsticanje etničke mržnje" i na "organizovanje štrajkova". BASF je saopštio da se ovaj incident nije dogodio.

Ove dezinformacije su predstavljene u trenutku kada su se lideri NATO-a okupili u Vašingtonu da odobre novu vojnu pomoć Kijevu.

image