Svet

Pravna služba EU: Odlaskom u Moskvu Orban prekršio sporazume bloka

Mađarski premijer je svojom mirovnom inicijativom razgnevio evropske jastrebove
Pravna služba EU: Odlaskom u Moskvu Orban prekršio sporazume bloka© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Samoinicijativno putovanje Viktora Orbana u Moskvu gde se susreo sa Vladimirom Putinom, bilo je u suprotnosti sa sporazumima u EU, tvrdi pravna služba Unije, a prenosi "Fajnenšel tajms" (FT).

Orbanovi postupci navodno su prekršili sporazume bloka koji zabranjuju bilo kakvu "meru koja bi mogla da ugrozi postizanje ciljeva Unije". On je takođe optužen i da je prekršio zakonsku odredbu koja poziva sve članice da spoljnopolitičke aktivnosti obavljaju "bezrezervno u duhu lojalnosti i međusobne solidarnosti".

"Bila je politička greška otići u Moskvu", kaže za "Fajnenšel tajms" predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji dodaje kako za deset godina nikad nije video tako oštru reakciju 26 drugih zemalja na postupke jedne države.

Mađarska je neposredno pred Orbanovo putovanje preuzela šestomesečno rotirajuće predsedavanje Savetom ministara EU, a proukrajinski evropski jastrebovi veruju kako je mađarski lider zloupotrebio svoj status da bi sastanku sa Putinom dao veću težinu.

Mnoge zemlje članice EU razmatraju bojkot tradicionalnih neformalnih ministarskih sastanaka koji će se održavati u Mađarskoj tokom predsedavanja te zemlje, ističe nekoliko diplomata za FT.

Manja grupa prestonica takođe je započela neformalne razgovore o tome kako iskoristiti sporazum EU da se tokom predsedavanja ograniči Orbanov manevarski prostor, dok neki uveravaju kako je Orbanovo ponašanje snažan argument za ukidanje jednoglasnog odlučivanja u bloku.

image