Zemlje EU kažnjavaju Orbana zbog sastanka sa Putinom?

Zemlje EU će, piše italijanski list, kazniti Orbana bojkotom neformalnih ministarskih sastanaka

Zemlje Evropske unije nameravaju da "kazne" Budimpeštu bojkotom ministarskih neformalnih sastanaka tokom mađarskog predsedavanja Savetom EU, zbog poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, piše italijanski list "Republika".

Većina zemalja EU, piše ovaj list, izrazila je nezadovoljstvo Orbanovim diplomatskim aktivnostima, zbog čega će se oko Budimpešte uspostaviti "sanitarni kordon", što će mađarskog lidera učiniti irelevantnim za odlučivanje u Evropi, dodaje "Republika".

Cilj ovih inicijativa je da se "sterilizuje" rukovodstvo Mađarske i da se njeno liderstvo u Savetu EU učini "bezopasnim i beznačajnim", pošto se procedura za okončanje mađarskog predsedavanja Evropom pokazala predugačkom i previše komplikovanom.

"Svi neformalni evropski sastanci biće ignorisani, a ministri će biti prisutni samo u ograničenom broju slučajeva. Premijeru Mađarske će biti dozvoljeno samo izvršavanje formalnih procedura tokom polugodišnjeg predsedavanja", piše ovaj list. 

Orban je sa delegacijom stigao u Moskvu 5. jula i održao sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što je mađarski premijer nazvao novom etapom mirovne misije nakon posete Kijevu 2. jula.

Orban je u ponedeljak posetio Peking, gde je izjavio da je Mađarska protivi konfrontaciji sa Kinom i da se zalaže za kinesko-evropsku saradnju. Posle Pekinga, Orban je otišao u Vašington na samit NATO-a.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je mađarski premijer pokazao političku volju za dijalogom, i da to Moskva smatra veoma pozitivnim i korisnim, dok je EU osudila Orbanovo putovanje u Moskvu.