Svet

Švedska spremna da isporuči avione "gripen", odluka zavisi od Kijeva

Na pitanje zašto je Švedska suspendovala planove o isporuci aviona "gripen", Bilstrom je rekao da je Ukrajini data šansa da dobije lovce F-16
Švedska spremna da isporuči avione "gripen", odluka zavisi od Kijeva© Tanjug/Anders Wiklund/TT News Agency via AP

Švedska je spremna da pošalje Ukrajini avione lovce "gripen", ali odluka o tome je na Kijevu, izjavio je šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom.

On je za "Glas Amerike" naglasio da se Ukrajini mora pružiti sva moguća vojna pomoć, uključujući protivvazdušnu odbranu, kako bi mogla da se zaštiti.

Na pitanje zašto je Švedska suspendovala planove o isporuci aviona "gripen", Bilstrom je rekao da je Ukrajini data šansa da dobije lovce F-16.

"Uostalom, više zemalja ima avione F-16 nego lovce 'gripen'. To nema veze sa odlukom švedske vlade. Takva odluka je doneta zbog činjenice da je Ukrajina zaključila da im je previše da imaju dva sistema lovaca istovremeno", naveo je švedski zvaničnik koji učestvuje na samitu NATO u Vašingtonu.

On je dodao da su u pitanju sistemi i da nije reč samo o nabavci aviona i obuci pilota, već da su to kompleksni sistemi i bilo bi teško primeniti oba u isto vreme.

Bilstrom je naglasio da to ne znači da Švedska nije otvorena za nastavak slanja "gripena", ako i kada bude završen program sa primenom lovaca F-16.

On je ponovio da je to pitanje za Ukrajinu a ne za Švedsku.

Švedska je isporučila vojnu, humanitarnu i civilnu pomoć Ukrajini vrednu oko 4,5 milijardi evra. Bilstrom je ukazao i da je samit NATO u Vašingtonu važan jer obezbeđuje da odgovor Alijanse bude bolje koordiniran kao i da ona igra istaknutiju ulogu u davanju podrške Ukrajini.

image