Svet

Mekdonalds prekršio zakon o dečijem radu u Americi

Prekovremeni rad može da ugrozi bezbednost, blagostanje i obrazovanje maloletnih radnika, poručili iz ministarstva rada SAD
Mekdonalds prekršio zakon o dečijem radu u Americiwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Cfoto

Federalna istraga otkrila je kršenje zakona o dečijem radu u 13 objekata "Mekdonaldsa" u Pitsburgu, a u nezakoniti rad je bio uključen 101 maloletnik, saopštilo je američko ministarstvo rada.

U saopštenju se dodaje da je utvrđeno da su 14-godišnjaci i 15-godišnjaci u tim restoranima radili van dozvoljenog radnog vremena.

Maloletnici su radili više od tri sata na dan i posle 19 časova danima kada idu u školu, što je zakonom zabranjeno, a danima kada im je dozvoljen rad do devet sati uveče, oni su radili i nakon tog vremena.

Istragom je otkriveno i da su maloletnici radili više od osam sati danima kada ne idu u školu i više od 18 sati nedeljno, čime je prekršen Zakon o pravima radnika.

Kompanija koja je vlasnik tih objekata platila je kaznu veću od 57.000 dolara.

"Poslodavci koji zapošljavaju maloletne radnike moraju da razumeju i poštuju savezne zakone o radu dece ili će se suočiti sa skupim posledicama", poručio je Džon Djumont iz ministarstva rada.

On je dodao da prekovremeni rad može da ugrozi bezbednost, blagostanje i obrazovanje maloletnih radnika.

Inače, od 2017. do 2021. godine, američko ministarstvo rada je zabeležilo više od 4.000 slučajeva kršenja zakona o radu, otkrivši da više od 13.000 maloletnih radnika nije radilo u skladu sa propisima.

image