Svet

Erdogan: S Putinom se uvek može razgovarati, Turska neće biti strana u sukobu u Ukrajini

Izuzetno negativan odnos zapadnih zemalja prema Rusiji samo je "dolio ulje na vatru", pogoršavajući situaciju u Ukrajini, ocenio je turski predsednik
Erdogan: S Putinom se uvek može razgovarati, Turska neće biti strana u sukobu u Ukrajiniwww.globallookpress.com © Xinhua

Sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguće je razgovarati o raznim pitanjima, čak i ako postoje razlike u mišljenjima, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Naravno, ne slažemo se sa gospodinom Putinom u svemu. Međutim, u mogućnosti smo da razgovaramo o pitanjima između sebe i nađemo konkretne načine za njihovo rešavanje", kazao je Erdogan u intervjuu za "Njuzvik".

Turski lider je dodao da Ankara ne vodi "politiku opterećenu predrasudama" i da traži razuman pristup rešavanju problema.

Govoreći o sukobu u Ukrajini, Erdogan je naveo da je izuzetno negativan odnos zapadnih zemalja prema Rusiji samo "dolio ulje na vatru", pogoršavajući situaciju u toj zemlji i da Turska neće učestvovati u tom sukobu.

"Od samog početka smo izjavili da nećemo učestvovati u ovom ratu. Naš stav je isključivo za mir. Rešenje nije u većem krvoproliću i patnji, već u trajnom miru postignutom dijalogom. Taj sukob doneo je Ukrajini više štete nego koristi", ocenio je turski predsednik i dodao da, za razliku od drugih zemalja NATO-a, Ankara "vodi dijalog sa obe strane u sukobu, pokušavajući da postigne mir".

Kako je naveo, Ankara smatra da je rešenje sukoba u Ukrajini u dijalogu i diplomatiji.

Erdogan se takođe dotakao i turskog članstva u ŠOS-u, naglasivši da članstvo Turske u NATO-u ne sprečava tu zemlju da uspostavi pozitivne odnose sa Kinom i Rusijom, a Šangajska organizacija za saradnju ne predstavlja alternativu Severnoatlantskom savezu.

Naime, Erdogan učestvuje na NATO samitu, koji se održava u Vašingtonu od 9. do 11. jula, a Alijansa slavi 75. godišnjicu potpisivanja Severnoatlantskog ugovora. 

Prethodno su ruski i turski predsednik razgovarali u Astani na marginama samita ŠOS, o pitanjima ekonomske saradnje, interakcije u energetici i turizmu.

Kako je saopšteno iz kabineta turskog lidera, Erdogan je Putinu rekao da je Ankara spremna da da doprinos i da može da postavi osnovu za sporazum o prekidu vatre između Ruske Federacije i Ukrajine.

image