Svet

Aktiviran deo protivraketnog štita NATO-a: "Idžis" usmeren ka Kalinjingradu

Amerikanci tvrde da je sistem "Idžis" defanzivan, ali sama njegova lokacija, u blizini Kalinjingradske oblasti, ukazuje da je usmeren protiv Rusije
Aktiviran deo protivraketnog štita NATO-a: "Idžis" usmeren ka Kalinjingradu© Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Novi protivraketni sistem "Idžis ašor" koji je Amerika postavila u Redžikovu u Poljskoj, nedaleko od ruske Kalinjingradske oblasti, sada je operativan i kako NATO saopštava, dostupan za odbranu Alijanse.

"Idžis ašor", deo je većeg raketnog štita NATO-a i dizajniran je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila u letu.

Sistem je trebalo da počne sa radom 2018. godine.

"Ovo je važan korak za transatlantsku bezbednost i sposobnost NATO-a da se odbrani od rastuće pretnje balističkih projektila. Ove rakete se široko koriste u sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku. Kao odbrambeni savez, ne možemo da ignorišemo ovu pretnju. Protivraketna odbrana je važan element u ispunjavanju glavne misije NATO-a za kolektivnu odbranu", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, a objavljeno je na sajtu NATO-a.

"Idžis ašor" je, kako je objavljeno na sajtu ovog vojnog saveza, ključna komponenta "Ojačanih operativnih sposobnosti" protivraketne odbrane, koju su na samitu NATO-a u Vašingtonu najavili šefovi država i vlada zemalja Alijanse.

Sistemi su osim u Poljskoj, postavljeni i u Rumuniji, a uz razarače američke mornarice u Španiji i radar za rano upozoravanje u turskom Kjurečiku, ključni su segment protivraketne odbrane NATO-a.

U Moskvi, međutim, ističu da sistemi "Idžis" sa lansirnim sistemima Mk-41 mogu biti korišćeni ne samo za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa, što ih čini elementom ofanzivnog potencijala Vašingtona.

Eksperti navode da i lokacija tih sistema (165 kilometara od Kalinjingrada) ukazuje na to da su usmereni protiv Rusije i Kine.

Moskva je zato pre nekoliko godina trajno rasporedila raketne sisteme "Iskander", koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, u svojoj baltičkoj enklavi Kalinjingrad, i tada je rečeno da bi "iskanderi", u slučaju potrebe, elemente američkog sistema u Poljskoj mogu da unište za samo nekoliko minuta. 

Rusija je više puta isticala da ne predstavlja pretnju nijednoj od zemalja NATO-a i da nema nameru da započinje sukob, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. 

image