Svet

Ficova stranka neće podržati ulazak Ukrajine u NATO: To je početak trećeg svetskog rata (VIDEO)

Dao sam instrukcije ministrima, koji su bili na NATO samitu u Vašingtonu, da u završnoj deklaraciji sačuvaju uslov za saglasnost parlamenata svih zemalja, koje su članice Alijanse, za mogući ulazak Ukrajine u tu organizaciju, rekao je slovački premijer
Ficova stranka neće podržati ulazak Ukrajine u NATO: To je početak trećeg svetskog rata (VIDEO)© Sean Gallup/Getty Images

Nekoliko dana nakon što se vratio svojim dužnostima posle atentata sredinom maja, slovački premijer Robert Fico izjavio je da bi članstvo Ukrajine u NATO bilo garancija za izbijanje trećeg svetskog rata, stoga poslanici njegove stranke Smer neće podržati ulazak Kijeva u Alijansu.

"Ponoviću još jednom: stranka Smer i njeni poslanici neće prihvatiti članstvo Ukrajine u NATO. Razumem želju Ukrajine. To je nezavisna država, ali članstvo u Alijansi je upravo garancija za treći svetski rat", kazao je Fico u video poruci.

Slovački premijer je dodao da je dao instrukcije ministrima koji su bili na samitu NATO u Vašingtonu, da u završnoj deklaraciji sačuvaju uslov za saglasnost parlamenata svih zemalja, koje su članice Alijanse, za mogući ulazak Ukrajine u tu organizaciju.

Fico se prvi put pojavio u javnosti pre samo nekoliko dana. Prošlog petka učestvovao je na svečanosti povodom obeležavanja 1161. godišnjice dolaska Svetih Ćirila i Metodija u u zamku Devin. Tu je održao kratak govor. Kako su primetili lokalni mediji, govorio je stojeći.

Podsetimo, Fico je napadnut 15. maja. Napadač je pucao u njega nekoliko puta. Atentat je izvršen iz političkih razloga. Prema rečima samog Fica, metom napada su ga učinili njegov stav o sukobu u Ukrajini i drugi stavovi koji su u suprotnosti sa stavima Brisela.

image