Nemačka, Francuska, Italija i Poljska razvijaju rakete kojima mogu gađati Rusiju

Ministri odbrane četiri zemlje potpisali su na marginama samita NATO-a u Vašingtonu deklaraciju o namerama za razvoj naoružanja visoke preciznosti dugog dometa

Nemačka, Francuska, Italija i Poljska žele da razviju krstareće rakete sa dometom većim od 1.000 kilometara, prenosi "Frankfurter algemajne cajtung".

Kako se navodi, ministri odbrane četiri zemlje potpisali su na marginama samita NATO-a u Vašingtonu deklaraciju o namerama za razvoj naoružanja visoke preciznosti dugog dometa. Sam dokument sadrži samo opšte formulacije.

"Prema dostupnim informacijama, Nemačka, Francuska, Italija i Poljska žele da razviju krstareće rakete sa dometom većim od hiljadu kilometara koje bi mogle da pogode ciljeve u Rusiji sa nemačke teritorije", piše FAZ.

Podsećanja radi, Pentagon je 10. jula saopštio da će od sledeće godine, SAD početi da u Nemačkoj raspoređuju rakete dugog dometa, uključujući hipersonično naoružanje.

"SAD će započeti sporadično raspoređivanje svojih operativnih grupa koje raspolažu mogućnostima korišćenja naoružanja dugog dometa u Nemačkoj 2026. godine, kao deo svog planiranja za trajno raspoređivanje ovih sposobnosti u budućnosti", navodi se u izveštaju.

Povodom ovoga se oglasio zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, koji je na desetom Parlamentarnom forumu BRIKS-a poručio da Rusija već priprema vojni odgovor na razmeštanje američkih raketa u Nemačkoj i saopštio da sve ukazuje na to da će SAD na nemačkoj teritoriji rasporediti kopnene verzije krstarećih raketa "tomahavk" i SM-6.