NATO je zabrinutiji zbog Bajdena, nego Trampa

Bivši predsednik SAD je zapadnim liderima rekao da će, ukoliko ne ulože više u odbranu, kada stupi na funkciju "ohrabriti" Ruse "da rade šta god žele"

Čini se da je krhko stanje predsednika Džozefa Bajdena zabrinulo zvaničnike NATO-a na samitu u Vašingtonu mnogo više od toga kako bi na blok uticao povratak Donalda Trampa u Belu kuću, piše "Politiko" pozivajući se na anonimne izvore.

Generalnu zabrinutost u vezi sa mentalnim stanjem 81-godišnjeg američkog predsednika pogoršao je njegov katastrofalan nastup u debati protiv Trampa pre dve nedelje, u kojoj je Bajden brkao reči i nije uspevao da dovrši misli i rečenice. 

Predsednikovo očigledno loše stanje, kako prenosi "Politiko", uznemirilo je nekoliko evropskih lidera, od kojih su neki već pomireni sa činjenicom da bi Bajden mogao da izgubi novembarske izbore od bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji gaji mnogo "neprijateljskija" osećanja prema NATO-u.

Izvor "Politika" je primetio da su se na samitu u Vašingtonu "svi fokusiraju na to kako Bajden izgleda", a ne na Trampove izjave o NATO-u, podsećajući da ni republikanski kandidat nije mnogo mlađi od svog rivala.

"Voleli bismo stabilniju situaciju u SAD", dodao je anonimni zvaničnik.

Dok Bajden naziva NATO "temeljom globalne bezbednosti", Tramp je mnogo kritičniji prema bloku.

Bivši predsednik SAD je u više navrata kritikovao saveznike u NATO-u zbog toga što nisu platili ono što on smatra "pravednim udelom" zajedničke potrošnje za odbranu.

Tramp je u februaru tvrdio da je zapadnim liderima rekao da će, ukoliko ne ulože više u odbranu, kada stupi na funkciju "ohrabriti" Ruse "da rade šta god žele", što su kritikovali Bajden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Ranije ovog meseca, "Politiko" je takođe izvestio da Tramp razmatra dogovor sa Rusijom da se, ukoliko on bude ponovo izabran, NATO ne širi na Ukrajinu i Gruziju.