Svet

Šta Poljska želi: Obučite milione građana Ukrajine za borbu protiv Rusije

Podsećanja radi, ukrajinska vojska već duže vreme ima problem sa regrutacijom zbog čega nije u stanju da u potpunosti popuni gubitke koje je pretrpela od početka SVO
Šta Poljska želi: Obučite milione građana Ukrajine za borbu protiv RusijeGetty © Olena Znak/Anadolu

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Jacek Sjevjera predložio je da se u novom centru za obuku NATO-a obuče "milioni" ukrajinskih državljana koji su pobegli u zemlje EU, prenosi AP.

"Novi zajednički centar za obuku u Poljskoj koji NATO uspostavlja sa Ukrajinom bi bio idealno mesto za pružanje vojne obuke potencijalno 'milionima' ukrajinskih civila koji žive u inostranstvu, a koji bi bili voljni da se vrate kući da se pridruže borbi protiv Rusije", navodi AP, pozivajući se na reči poljskog zvaničnika.

Prema njegovim rečima, deo potencijalnih "dobrovoljaca" bi želeo da se obučava u nekoj od zemalja EU, a Ukrajina svakako ima problem da regrutima pruži dovoljno kvalitetnu obuku.

Podsećanja radi, ukrajinska vojska već duže vreme ima problem sa regrutacijom zbog čega nije u stanju da u potpunosti popuni gubitke koje je pretrpela od početka SVO, čemu je doprineo i veliki broj vojnosposobnih muškaraca koji su napustili zemlju.

Sa druge strane, Sjevjera smatra da bi novi centar za obuku mogao i da se koristi za to da Ukrajinci sa pripadnicima oružanih snaga NATO zemalja podele iskustva koja su stekli u sukobu, poput upotrebe civilnih dronova na bojnom polju.

"Za vojske NATO država ti detalji su od ključne važnosti", rekao je on i dodao da se zalaže za to da zapadne zemlje dozvole Ukrajini da dobijeno naoružanje koristi "kako sama odluči".

image