Bajden najavio paket pomoći Kijevu od 225 miliona dolara, Zelenski bi dozvolu za udare unutar Rusije

Ovo je osmi paket vojne pomoći Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas tokom sastanka sa Vladimirom Zelenskim novi paket pomoći SAD Ukrajini od 225 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Ovaj paket uključuje sistem PVO "patriot", municiju za sisteme PVO NASAMS, rakete za lake prenosne sisteme "stinger", municiju za višecevne raketne sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 155 milimetara i 105 milimetara, protivoklopne sisteme "džavelin" i AT-4, municiju za malokalibarsko oružje i drugu opremu.

Ovo je osmi paket američke vojne pomoći Ukrajini, naveo je Stejt department.

Zelenski je najavu ocenio "snažnom vešću", ali i istakao da je Ukrajincima u bliskoj budućnosti potrebna dozvola SAD da lansiraju rakete dugog dometa koje su im dali na ciljeve unutar Rusije, preneo je AP.

Pored toga, prošle nedelje SAD su obećale da će poslati oružje u vrednosti od 150 miliona dolara direktno iz svojih zaliha, uključujući rakete zemlja-vazduh, artiljerijsko, kao i protivoklopno naoružanje.

SAD su obećale i 2,2 milijarde dolara u okviru Fonda za inicijativu za bezbednosnu pomoć Ukrajini, mehanizma za isporuku oružja, u okviru kog će poslati i sisteme "patriot" i NASAMS.