Svet

Tramp iznenadio porukom: Oglasio se posle sastanaka s Orbanom (VIDEO)

Orban je već godinama pristalica Trampa, a mnoge je iznenadilo što je posetio Kijev, Moskvu i Peking u poslednje dve nedelje
Tramp iznenadio porukom: Oglasio se posle sastanaka s Orbanom (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Mađarski premijer Viktor Orban sastao se sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom u njegovoj kući Mar-a-Lago na Floridi.

Razgovarali su o mogućnostima mira, rekao je Orbanov portparol dodajući da je Tramp bio Orbanova sledeća stanica u okviru njegove mirovne misije.

"Pregovori sa predsednikom Trampom o miru. Dobra vest dana: On će to rešiti", poručio je Orban uz fotografiju susreta.

Sukob u Ukrajini nije trebalo da počne, napisao je Tramp na društvenoj mreži Trut soušl.

"Mir mora da se uspostavi i to brzo. Previše ljudi je poginulo u sukobu koji uopšte nije trebalo da počne", napisao je on.

Orban je već godinama pristalica Trampa, a mnoge je iznenadilo što je posetio Kijev, Moskvu i Peking u poslednje dve nedelje u okviru svoje mirovne misije, što je naljutilo NATO saveznike.

Njegov sastanak u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom posebno je uznemirio pojedine članice NATO-a, koje su optužile Orbana da je svojim putovanjem dao legitimitet ruskom predsedniku u trenutku kada Zapad želi da ga izoluje.

Orban je otputovao u Kijev pre posete Moskvi, ali nije rekao Vladimiru Zelenskom ništa o svojoj misiji u Rusiji, što je posebno naljutilo Zelenskog.

"Ne mogu svi lideri da vode pregovore. Za to morate da imate neku moć", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, upitan o Orbanovoj inicijativi, rekao je da bi Ukrajina s pravom bila zabrinuta zbog bilo kakvog pokušaja pregovora o mirovnom sporazumu bez uključivanja Kijeva.

"Kakav god avanturizam da se preduzima bez pristanka ili podrške Ukrajine nije nešto što je u skladu sa našom politikom, spoljnom politikom Sjedinjenih Država", rekao je Saliven zaboravljajući da je Zapad tobož vodio razgovore o miru u Švajcarskoj bez prisustva Rusije.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je Rojtersu u sredu da Mađarska veruje da bi drugo Trampovo predsedavanje povećalo nade za mir u Ukrajini.

"Orban se nadao da će okončati rat kroz mirovne pregovore koji uključuju i Rusiju i Ukrajinu", kaže Sijarto.

Tramp je rekao da će brzo okončati sukob, ali nije ponudio detaljan plan da se to postigne, ali je Rojters prošlog meseca izvestio da su mu savetnici bivšeg predsednika predstavili plan za okončanje rata delimično uslovljavanjem buduće pomoći Kijevu uključivanjem Ukrajine u mirovne pregovore.

image