Svet

Britanski premijer pozvao NATO: Rusija nam je pretnja – povećajte vojnu potrošnju

Kolektivni odgovor Zapada odrediće kako će svet izgledati u decenijama koje su pred nama, rekao je Kir Starmer
Britanski premijer pozvao NATO: Rusija nam je pretnja – povećajte vojnu potrošnju© Stefan Rousseau-Pool/Getty Images

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je da "Rusija predstavlja pretnju čitavoj generaciji", zbog čega je pozvao NATO članice da povećaju izdatke za odbranu, prenosi "Dejli telegraf".

"Živimo u novoj i opasnoj eri, koju karakteriše nestabilnost i nesigurnost. Suočavamo se sa pretnjom iz Rusije, koju pomažu zemlje kao što su Severna Koreja i Iran. Sukobi razdiru Bliski istok i severnu Afriku. Izazov dolazi i iz Kine, terorizam, a međunarodne strukture, koje bi prvenstveno trebale da odgovore na ovo su potkopane", kazao je Starmer na NATO samitu u Vašingtonu.

Kako je dodao, kolektivni odgovor Zapada odrediće kako će svet izgledati u decenijama koje su pred nama i pozvao NATO zemlje da povećaju izdatke za odbranu.

"Danas je savez jači nego ikad. Njene 23 članice sada troše dva odsto svog BDP-a na odbranu. Ali s obzirom na ozbiljne pretnje našoj bezbednosti, moramo učiniti više", istakao je britanski premijer.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da NATO "sledi jedan od svojih glavnih ciljeva – potiskivanju Rusije, to jest nanošenju strateškog poraza Ruskoj Federaciji.

On je napomenuo da to primorava Moskvu da veoma duboko analizira odluke donete na Samitu u Vašingtonu, koje predstavljaju "veoma ozbiljnu pretnju po nacionalnu bezbednost" Ruske Federacije i da zahtevaju "promišljene, koordinisane, efikasne mere odgovora za kontra-odvraćanje NATO-a".

image