Svet

Bajden pomešao Putina i Zelenskog, pa rekao da će da pobedi Trampa (VIDEO)

Američki predsednik nastavio je seriju svojih gafova i na NATO samitu

Vladimir Putin je na sred NATO samita proglašen za predsednika Ukrajine, a Kamala Haris postala je Donald Tramp. Ne, nije u pitanju scenario nikakvog fantastičnog filma, već još jedan dokaz mentalnih i kognitivnih problema američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Za njega, koji je sam sebe proglasio za prvu ženu američku predsednicu, potpuno je "normalno" da ne zna s kim priča, a građani jedne od najmoćnijih država sveta zabrinuto posmatraju kako uprkos svemu Bajden i dalje veruje da može da pobedi svog glavnog rivala, Donalda Trampa.

Samo sat vremena pre svoje pres konferencije koja je nazvana "biti ili ne biti" za njegovu kampanju, jer ga sve veći broj političkih saveznika i donatora poziva da se povuče iz trke za novi mandat šefa države, Bajden se odlučio za "ne biti" na samitu NATO-a.

Zaključujući uvodno izlaganje, Bajden je dao reč Zelenskom rekavši: "Sada želim da dam reč predsedniku Ukrajine, koji ima toliko hrabrosti koliko i odlučnosti. Dame i gospodo, predsednik Putin."

Zelenski je, kako navode zapadni mediji, ostao u potpunom čudu nakon što ga je Bajden nazvao imenom ruskog predsednika.

Pošto se u publici čulo negodovanje, Bajden je shvatio grešku i ispravio se rečima: "Pobedićemo predsednika Putina, predsedniče Zelenski" i "Toliko sam fokusiran na to da pobedimo Putina."

No, nije tu bio kraj Bajdenovim gafovima.

"Slušajte, ne bih izabrao potpredsednika Trampa da bude potpredsednik da nije kvalifikovana da bude predsednik, tako da počnimo s tim", rekao je američki predsednik "prekrstivši" svoju potpredsednicu Kamalu u Donalda lično.

Bajden je, međutim, u svojoj glavi i dalje najkvalifikovaniji da bude predsednik, pa tako samouvereno poručuje da je jednom pobedio kandidata republikanaca Donalda Trampa i da će ga ponovo pobediti.

Na konferenciji za medije u Vašingtonu, koja je održana posle samita NATO-a i koja je bila pod budnim okom javnosti usled sumnji u njegove psihofizičke sposobnosti, Bajden je rekao da je dobrog zdravstvenog stanja i da će obaviti još jedan neurološki pregled ako mu to preporuče lekari.

 "Obavio sam tri neurološka pregleda, poslednji u februaru, lekari su mi rekli da sam u dobroj formi. Ne očekujem da će svi biti zadovoljni onim što radim ili brojem doktora koje imam", rekao je Bajden.

Istakao je da u trku za predsednika nije ušao razmišljajući o svojoj zaostavštini, već, kako je rekao, "da bi završio posao".

"Najuspešnija" konferencija kojoj je prisustvovao?

Upitan o tome što je Zelenskog pogrešno oslovio imenom ruskog predsednika Vladimira Putina, Bajden je samo rekao da mu nijedan svetski lider nije izneo nijednu primedbu u vezi sa organizacijom tog događaja, ali i da je to jedna od najuspešnijih konferencija kojima je prisustvovao za dugo vremena.

"Rekao sam da bi možda bilo pametnije da pojedine stvari iz moje agende počinju ranije. Pogledajte moj raspored posle debate i videćete da je pun. A šta je Tramp posle nje radio – igrao je golf, dok sam ja imao dvadeset ozbiljnih događaja. Rekao sam da bismo mogli malo da usporimo. Imam sjajne saradnike, ali stalno mi dodaju nove obaveze", naveo je Bajden.

Dodao je da ima podršku stranih lidera, za koje je rekao da su mu preneli da bi Trampova pobeda na izborima, kako je naveo, "bila katastrofa".

"Deluje da Tramp ima afiniteta prema autoritarnim liderima. Mislim da se mogu pobrinuti da pomognem da Ukrajina ne padne", rekao je Bajden.

Takođe je naveo da ne sumnja u to da može da se suoči sa predsednicima Kine i Rusije Si Đinpingom i Vladimirom Putinom.

"Za Putina i Sija sam spreman sada i za tri godine. Sa kineskim predsednikom sam u kontaktu, a sa ruskim nemam razloga da pričam jer ne namerava ništa da promeni. Nema svetskog lidera sa kojim nisam spreman da razgovaram. Putin ima problem u ratu za koji tvrdi da dobija. Gubitke veće od 350.000 vojnika, a milioni ljudi napuštaju Rusiju. Međutim, kontrolišu javni prostor – lažu svoje građane o tome šta se događa. Ako dozvolimo Rusiji da uspe u Ukrajini, neće stati na tome", rekao je Bajden.

Upitan da li bi nešto drugačije učinio u vezi sa sukobom između Hamasa i Izraela, Bajden je odgovorio da Pojas Gaze ne bi trebalo da bude okupiran po okončanju neprijateljstava.

"Podržavam napore Izraela da porazi Hamas. Vreme je da se dogovori primirje i okonča rat", naveo je Bajden.

image