Svet

Na sastanku Saveta NATO-Ukrajina potvrđena spremnost Alijanse da i ubuduće pomaže Ukrajini

Kako je naveo Stoltenberg, zajednički centar za obuku NATO-a i Ukrajine biće smešten u Poljskoj
Na sastanku Saveta NATO-Ukrajina potvrđena spremnost Alijanse da i ubuduće pomaže UkrajiniGetty © Andrew Harnik

Vojni i politički lideri Severnoatlantskog saveza završili su juče trodnevni samit u Vašingtonu sastankom Saveta NATO-Ukrajina, tokom kojeg su učesnici ponovili posvećenost Alijanse odbrani Ukrajine.    

"Na ovom samitu postavljamo temelje za prevagu Ukrajine", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon završetka sastanka Saveta, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane SAD.

Stoltenberg je istakao da napori Alijanse uključuju sporazum o pokretanju bezbednosne pomoći i obuke NATO-a za Ukrajinu iz komande sa sedištem u Nemačkoj, sa logističkim čvorištima u istočnom delu Alijanse.

"Članice NATO-a su se saglasile da koordiniraju obuku ukrajinskih snaga u objektima u savezničkim zemljama", rekao je Stoltenberg, dodajući da će članice  Alijanse upravljati transferom i popravkom opreme za Ukrajinu.

NATO saveznici su se dogovorili i o osnovnom finansiranju od 40 milijardi evra Ukrajine tokom naredne godine.

Stoltenbareg je dodao da je nekoliko članica NATO-a potpisalo bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom, čime je ukupan broj zemalja koje su potpisale takve sporazume sa Ukrajinom premašio 20.

Stoltenberg je naveo da je, kao deo sveobuhvatnog paketa pomoći Ukrajini, NATO preduzeo napore da pomogne Ukrajini da postane operabilnija sa Alijansom i da pomogne u izgradnji ukrajinske odbrambene industrije.

"Zajednički centar za analizu, obuku i obrazovanje NATO-a i Ukrajine u Poljskoj, o kojem su se dogovorili saveznici, koristiće Ukrajini tako što će identifikovati i primeniti lekcije naučene iz rata Rusije protiv Ukrajine", dodao je Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da su se zemlje članice NATO-a saglasile da će podržati nepovratni put Ukrajine ka članstvu u Alijansi.

"Šaljemo snažnu poruku jedinstva i odlučnosti Moskvi da se nasilje i zastrašivanje ne isplate i da Ukrajina može da računa na NATO na duge staze", rekao je Stoltenberg.

image