Svet

"Mirovna misija 5.0": Kakvu poruku Viktor Orban šalje nakon sastanka sa Donaldom Trampom?

Orban je svoju mini-turneju završio posetom nekadašnjem američkom predsedniku i republikanskom kandidatu na predstojećim izborima
"Mirovna misija 5.0": Kakvu poruku Viktor Orban šalje nakon sastanka sa Donaldom Trampom?Getty © Mark Wilson

Neumorni i neukrotivi mađarski premijer Viktor Orban konačno je okončao je svoju "mirovnu turneju", koja ga je od Budimpešte odvela "preko pola sveta" do njegovog konačnog odredišta - Floride, gde se sastao sa nekadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Bila mi je čast da posetim predsednika (Donalda Trampa) danas u Mar-a-Lagu. Razgovarali smo o načinima za postizanje mira. Dobra vest dana - on će to rešiti!", napisao je Orban na Iksu.

Mar-a-Lago predstavlja petu stanicu na Orbanovoj "mirovnoj misiji", koja ga je tokom poslednje dve nedelje odvela od Kijeva, preko Moskve i Pekinga, do Vašingtona i na kraju Floride.

Kremlj je u petak saopštio da Orban ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije rekao o svojim planovima da se sastane sa Trampom, a te da ruski lider nije Trampu poslao nikakvu poruku preko Orbana.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je za Rojters da se u njegovoj zemlji veruje da bi Trampov drugi mandat "povećao nade za postizanje mira u Ukrajini" i da se Orban nada da će "okončati rat kroz mirovne pregovore koji uključuju i Rusiju, i Ukrajinu".

Orbanova diplomatska inicijativa, očekivano, nije naišla na pozitivne reakcije među NATO saveznicima, koji su se od nje uglavnom distancirali.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan "diplomatski" je rekao da je "Ukrajina s pravom zabrinuta da postoje inicijative za pregovore koje ne uključuju Kijev", ne imenujući Orbana i Mađarsku.

Finski predsednik Aleksandar Stub bio je direktniji, tvrdeći da "misli da nema smisla voditi razgovore sa autoritarnim režimima koji krše međunarodno pravo".

Prema navodima Rojtersa, dvojica evropskih diplomata izjavila su da su NATO saveznici frustrirani Orbanovim akcijama oko samita u Vašingtonu, ali su istakli da on nije blokirao Alijansu da preduzme mere oko Ukrajine. Više lidera EU je takođe jasno stavilo do znanja da Orban ne govori u ime bloka u svojim diskusijama o sukobu u Ukrajini.

Šta donosi Orbanova poseta Trampu?

Orbanova odluka da iz Vašingtona "produži" do Floride nesumnjivo će izazvati negativne reakcije u demokratskom delu američkog establišmenta, koji je već nekoliko nedelja preokupiran dilemom da li bi predsednik Bajden trebalo da ostane u predsedničkoj trci, ili da se iz nje povuče.

Novinar Nebojša Malić za RT Balkan ističe da je Orbanova poseta Trampu simboličnog karaktera, ali to ipak mnogo znači u svetu koji je opsednut simbolikom. "On time šalje signal da podržava Trampa u novembru i da se nada kako će on — ako se vrati u Belu kuću — rešiti sukob u Ukrajini koji je Bajden počeo. I to 2014, ako ćemo pošteno."

Malić dodaje da zbog toga "nije ni čudo da u Briselu sikću i reže i razmišljaju da opozovu mađarsko predsedavanje EU, što je potez bez presedana. A samo zato što Orban nije poslušna pudlica, već se ponaša kao premijer jedne suverene zemlje".

Ideja mađarskog premijera da poseti Trampa, ipak, nije preterano iznenađujuća, s obzirom da su njih dvojica razvili dobar odnos tok je Tramp bio u Beloj kući. Nekadašnji američki predsednik je Orbana ranije nazvao svojim prijateljem, ističući i da je on uradio "odličan posao" u svojoj zemlji".

"Viktor Orban je u konzervativnim krugovima, čak i u Americi, viđen kao evropska verzija predsednika Trampa i oni imaju odličnu komunikaciju i srdačan odnos koji traje već neko vreme. Orban ima legitimitet i sa sobom donosi određenu težinu ozbiljnog državnika koji može biti spona i odličan medijator među sukobljenim stranama", za RT Balkan ističe Olga Ravasi, predsednik Srpsko-američke glasačke kampanje i inicijator kampanje "Srbi za Trampa 2020".

Ona podseća da je Tramp u više navrata rekao da bi on "zaustavio bratoubilački konflikt Ukrajinaca i Rusa, čak i pre nego što uđe u Belu kuću", kao i da to dok sukoba ne bi ni došlo da je on bio predsednik, jer je imao jako dobar odnos sa predsednikom Putinom.

"On vrlo otvoreno smatra da Amerika i Rusija treba da imaju partnerske odnose. Za razliku od močvarne duboke ratnohuškačke države, predsednik Tramp se ne plaši takvih izjava i to i misli, te je i to velika mirovna poruka koju on šalje Amerikancima o celom svetu", naglašava ona.

image