Zakulisne radnje: Veterani Obamine i Klintonove administracije kuju zaveru protiv Bajdena

Nezvanični "anti-Bajden komitet" iz sata u sat radi na tome da aktuelnog predsednika SAD izbaci iz predstojeće izborne trke, navodi "Aksios"

Inicijalne pozive da se povuče sa mesta kandidata Demokratske partije predsednik SAD Džozef Bajden nedvosmisleno je odbacio. Međutim, uticajne demokrate, ponajviše veterani Obamine i Klintonove administracije, iz sata u sat kuju zaveru da ga nateraju da odustane od predsedničke trke, piše američki "Aksios".

Oni veoma javno vode borbu protiv Bajdena, aktivno naručuju ankete, lobiraju kod bivših predsednika, pregovaraju sa demokratskim liderima i organizuju donatore.

Kako piše "Aksios", oni su "Nezvanični komitet za ne-izbor predsednika", a njihova misija je izbacivanje Bajdena iz predsedničke trke — što pre, to bolje. 

Ova navodno "labavo organizovana mreža" protiv Bajdena raste iz dana u dan, a njihove ankete koje kruže medijima pokazuju da bi demokrate sa Bajdenom bili "sigurni gubitnici" na izborima, a "sigurni pobednici" sa nekim drugim kandidatom. 

Pored toga, pojedini donatori spremni su da se obavežu da će veoma značajno finansijski podržati bilo kog kandidata koji nije aktuelni predsednik. 

Demokrate koje žele da smene Bajdena na predstojeću trku gledaju prilično "crno-belo": važne su im samo tri države u kojima bi mogla da prevagne bilo republikanska bilo demokratska opcija — Viskonsin, Mičigen i Pensilvanija.

U njima je, podsećamo, 2016. pobedio Tramp, a 2020. Bajden.

Nezvanični "anti-Bajden komitet" u tome vidi očigledno rešenje: ne treba se praviti fin i podržavati Bajdena (ili potpredsednicu Kamalu Haris). Treba biti nemilosrdan i pronaći dvoje ljudi koji će najverovatnije osvojiti te tri države.

Kako to izgleda u praksi? 

Demokrate koje su protiv Bajdena sada razmenjuju poruke, mejlove i ankete, sukobljavaju se sa kolegama demokratama na TV i društvenim mrežama i šire priče naklonjenim novinarima i kolumnistima.

Mnogi pregovaraju sa razgovoru poslanicima da nateraju svoje lidere da pritisnu Bajdena i njegov uži krug. Znaju da Bajden i njegova porodica deluju ukopano - pa se nadaju zajednčkom pritisku Obame, Klintonovih, Čaka Šumera, Hakima Džefrisa i Nensi Pelosi, ocenjuje "Aksios".

Džejms Karvil, koji je radio na predizbornoj kampanji Bila Klintona, rekao je za američki portal da Klinton i Obama svojim ćutanjem o temi jasno šalju poruku.

"Tišina je veoma glasan način komunikacije", rekao je on.

Si-En-En je preneo da su Obama i Pelosi privatno razgovarali o njihovoj zabrinutosti povodom Bajdenovih mogućnosti.

Ko je sve u "komitetu"?

Među najuticajnijim demokratama koji nastoje da smene Bajdena su mnogi bivši saradnici Obame i Klintonovih. Karvil se tako pojavljuje na mnogim televizijama i otvoreno tvrdi da je stranci potreban novi kandidat. Klubu se sve više pridružuju druge i demokrate: Jedan demokratski senator (Peter Velč iz Vermonta) i 17 demokrata u Predstavničkom domu javno su pozvali da Bajden odustane.

Posebno je bitna kategorija demokrata kojima će pozicije u Kongresu biti ugrožene (na tzv. kolebljivim mestima) koje bi lako mogle da prestanu da podržavaju Bajdena, kao i donatori i zvezde poput Džordža Klunija koji je nedavno javno pozvao predsednika da odustane.

Njima pomažu i uticajni kolumnisti i urednici američkih liberalnih medija, poput "Njujork tamjsa", koji su nakon debate pozvali da se Bajden povuče.

Niko, međutim, nije siguran da kampanja vršenja pritiska funkcioniše i sada sve zavisi od Bajdena.

"U ovoj situaciji vam psihijatar treba više nego spin doktor", rekao je neimenovani veteran-operativac za "Aksios".

"Fatalizam" sada prožima Demokratsku partiju od jedne do druge obale, a Bajden se sve više ukopava, zaključuje "Aksios".