Svet

Neće biti ukrajinske ofanzive uprkos zapadnoj pomoći: Kijev u defanzivi još najmanje pola godine

Biće potrebni meseci i godine da obećano naoružanje bude isporučeno, budući da deo sredstava tek treba da bude proizveden
Neće biti ukrajinske ofanzive uprkos zapadnoj pomoći: Kijev u defanzivi još najmanje pola godineGetty © Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket

NATO zvanični ne očekuju da će Kijev ove godine pokušati da potisne ruske trupe, uprkos isporuci naoružanja i vojne opreme u vrednosti od nekoliko milijardi dolara koju su obećale države članice Alijanse, prenosi "Njujork tajms".

Ukrajini je na NATO samitu u Vašingtonu obećano više raketa, oklopnih vozila i municije, a SAD i saveznici su najavili dugoročno isporučivanje pomoći. Međutim, biće potrebni meseci i godine da obećano naoružanje bude isporučeno, budući da deo sredstava tek treba da bude proizveden, navodi američki list.

Neimenovani visoko rangirani zvaničnik NATO-a je za "Njujork tajms" izjavio da je da novi paketi pomoći treba da pripremi Kijev za novu ofanzivu tek sledeće godine, dok je drugi izvor ocenio da će ukrajinske snage biti u defanzivi još najmanje šest meseci.

Ukrajinske vlasti su za neuspehe svoje vojske okrivile nedovoljne isporuke zapadnog naoružanja, što je bio slučaj i tokom prošlogodišnje dugo najavljivane "kontraofanzive".

Takođe, lider kijevskog režima Vladimir Zelenski se žalio na isti problem početkom meseca, kada je tvrdio da Ukrajina ima trupe u pripravnosti koje samo čekaju da budu naoružanje.

"Mi imamo želju (da pokrenemo kontraofanzivu), ali sredstva još nisu stigla. Tačnije, imamo brigade bez naoružanja, imamo rezerve, imamo 14 nedovoljno naoružanih brigada koje nemaju odgovarajuće oružje", rekao je Zelenski za "Blumberg".

Podsećanja radi, ukrajinska vojska je tokom prošlogodišnje ofanzive formirala čitav niz novih jedinica obučavanih po NATO standardu, opremljenih zapadnom tehnikom, a nakon nekoliko meseci borbe njene snage uspele su da zauzmu svega 14 sela od kojih su pojedina vraćena pod kontrolu Oružanih snaga Rusije.

image