Iskreni prijatelji Srbije: Obeležen praznik Svetih carskih mučenika Romanovih u Petrovaradinu

Srpski narod zauvek će pamtiti pomoć Nikolaja Drugog, velikog i iskrenog prijatelja koji je život i krunu položio za našu zemlju, poručeno je sa skupa

Služenjem liturgije u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu obeležen je praznik Svetih carskih mučenika Romanovih. Srpski narod, kako navode naši sagovornici, zauvek će pamtiti pomoć Nikolaja Drugog, velikog i iskrenog prijatelja koji je život i krunu položio za našu zemlju. 

Osim obeležavanja sećanja na tragično nastradalu carsku porodicu, na vojnom groblju održan je i parastos ruskim vojnicima koji su 1915. godine dovedeni u Petrovaradin kao zarobljenici, objašnjava za RT Balkan Vladimir Prebiračević, direktor rusko-srpskog centra "Majak" i jedan od organizatora događaja.

"Svake godine se na dan Svetih carskih mučenika Romanovih održava i parastos ruskim vojnicima. Smatramo da je dan kada se obeležava sećanje na carsku porodicu, pravi dan na koji bi se čuvalo sećanje i na 99 ruskih vojnika koji počivaju na starom vojničkom groblju u Petrovaradinu. Kultura sećanja je jako važan segment našeg rada i trudimo se da što više događaja iz istorije naša dva naroda obeležimo na adekvatan način", objašnjava naš sagovornik.

Opširnije pročitajte ovde.