Belorusija raspoređuje tenkove na granici sa Ukrajinom

Jedinice jedne od mehanizovanih formacija spremne su za izvršenje zadataka koje su im dodeljene, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane

Tenkovi jedne od mehanizovanih brigada Oružanih snaga Belorusije prebacuju se na granicu sa Ukrajinom u okviru odluke o jačanju pograničnih trupa, saopštila je pres-služba beloruskog Ministarstva odbrane.

"Jedinice jedne od mehanizovanih formacija spremne su za izvršenje zadataka koje su im dodeljene. Vojno osoblje ukrcava vojnu opremu na železnički transport i počinje kombinovani marš na za to predviđena područja", navodi se u poruci uz snimak utovara cisterni na železničke perone.

Prethodno je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko naredio Ministarstvu odbrane da poveća vojno prisustvo u južnim regionima zemlje koji se graniče sa Ukrajinom.

"Uzimajući u obzir razvoj situacije u Ukrajini, kao i u Kurskoj oblasti Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga je dao uputstva da se pojača grupisanje trupa na Gomeljskom i Mozirskom taktičkom pravcu kako bi se odgovorilo na bilo kakve moguće provokacije", navodi se u saopštenju ministra odbrane Belorusije Viktora Hrenjina.

On je naglasio da beloruska vojska pažljivo prati situaciju i da je spremna da odgovori na sve promene.