Putin i predsednik Mongolije položili venac na spomenik Žukovu

Putin i Hurelsuh su razgovarali sa veteranom koji je učestvovao u bitkama na Halkin Golu u kojima je komandovao maršal Sovjetskog Saveza Georgij Žukov

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Mongolije Uhnagin Hurelsuh položili su venac na spomenik Georgiju Žukovu u glavnom gradu Ulan Batoru.

Putin se nalazi u zvaničnoj poseti Mongoliji gde učestvuje u svečanim događajima posvećenim 85. godišnjici zajedničke pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskom vojskom na reci Halkin Gol.

Sovjetskim i mongolskim snagama u bitkama na Hilkan Golu te 1939. godine je komandovao maršal Georgij Žukov, koji je tamo i dobio prvu zvezdu Heroja Sovjetskog Saveza.

Memorijalni kompleks, koji uključuje muzej i spomenik, otvoren je 1979. na 40 godina od pobede. Ranije je na mestu muzeja postojala kuća u kojoj je Georgij Žukov živeo dok je boravio u Mongoliji (1939–1940).

Putin i Hurelsuh su nakratko razgovarali sa veteranom koji je učestvovao u bitkama na Halkin Golu, a potom su položili venac na spomenik sovjetskom maršalu.