Ruska i kineska mornarica izvele zajedničke vežbe u Japanskom moru

Vežbe su izvedene u okviru najvećih strateških vežbi Rusije za poslednje tri decenije "Okean-2024"

Brodovi Ratne mornarice Rusije i Kine izveli su artiljerijsko gađanje morskih i vazdušnih ciljeva u Japanskom moru u okviru vežbi "Okean-2024", javlja Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska i kineska flota su, kako se navodi, zajedno provežbale organizovanje svih vrsta odbrane uz promenu lokacije u centralnim vodama Japanskog mora.

Uvežbana je zajednička plovidba u različitim formacijama, organizovanje protivvazdušne odbrane, protivpodmorničke i protivminske odbrane. 

Posade brodova uspele su da, radeći pod jedinstvenom komandom, odbiju vazdušni napad uslovnog protivnika uz pomoć artiljerijske vatre, kao i da savladaju područje u kojem je bila postavljena mina uz njeno kasnije uništavanje. 

Ruska i kineska mornarica su, takođe, uvežbale zajedničku borbu protiv besposadnih čamaca, bespilotnih letelica i uvežbavale gađanje morskih ciljeva tokom noći. 

Vežbe "Okean-2024" počele su ove nedelje i trajaće do 16. septembra. To su najveće vežbe ruske mornarice za poslednjih 30 godina koje se u isto vreme održavaju u Tihom i Severnom ledenom okeanu, kao i Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru.

Predsednik Putin objasnio je prethodno da je cilj vežbi uvežbavanje pružanja otpora potencijalnom neprijatelju sa mora, uz poruku da Moskva mora da bude u stanju da odbije bilo kakvu vojnu agresiju iz bilo kog pravca.