Venecija presušila, bez taksija na vodi (VIDEO)

Obustava taksija na vodi je otežala i rad gradskih službi hitne pomoći koje se uglavnom koriste prevozom čamcima

Zimski toplotni talas, rekordno nizak nivo kiše i zapanjujući nedostatak snega u Evropi doveli su do rekordno niskih vodostaja reka, kanala i jezera širom kontinenta, a stručnjaci upozoravaju da bi se prošlogodišnje teške suše mogle ponoviti.

Prema studiji koju su u januaru objavili istraživači a Tehnološkog univerziteta u Gracu u Austriji, situacija sa vodom u Evropi postala je ''veoma nesigurna'', prenosi Si-En-En.

Neke od najvećih i najpoznatijih vodenih površina u Italiji takođe presušuju, pa su tako nivoi vode na jezeru Garda toliko niski da je sada moguće prošetati do ostrva u sredini, hodajući po izloženom koritu jezera.

Si-En-En navodi da je mnogo teže uzeti vodeni taksi u Veneciji, jer su neki njeni kanali postali previše plitki da bi se gondole održavale na površini, delom zbog nedostatka padavina, a najduža reka u Italiji, Po, koja teče kroz sever zemlje, ima 61 odsto manje vode nego inače za ovo doba godine.

Velika oseka koja je poslednjih dana zadesila Veneciju ugrozila je nivoe oko 150 kanala u Veneciji, zbog čega je obustavljen prevoz vodenim taksijem i gondolama. To je otežalo i rad gradskih službi hitne pomoći koje se uglavnom koriste prevozom čamcima.

Prošlog leta italijanska vlada je proglasila vanredno stanje za oblast oko reke Po, koja je doživela najveću sušu u poslednjih 70 godina.