Vojni dopisnik RT-a na licu mesta: Delovi NATO kasetne municije kojima Kijev gađa civile u Donbasu

Ukrajinska vojska aktivno koristi američku kasetnu municiju, gađajući isključivo naseljena mesta, vrtiće, škole, bolnice u DNR

Vojni dopisnik RT internešnel Roman Kosarev pokazao je kako specijalisti Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju (JCCC), izloženi svakodnevnom granatiranju, prikupljaju dokaze o zločinima Oružanih snaga Ukrajine.

Kosarev je pokazao samo neke od fragmenata NATO granata koje su pronašli zaposleni u JCCC-u, koje je Kijev upotrebio protiv civila u Donbasu.

"Ovde su predstavljeni različiti tipovi municije, uključujući raketu AGM-88-HARM, granate iz višecevnih raketnih sistema HIMARS, T-122 'sakaria' MLRS turske proizvodnje. Reč je o fragmentu municije višecevnog raketnog sistema HIMARS, koji je pronađen u stambenoj zoni. Pre otprilike godinu dana, ukrajinske snage su počele da koriste kasetnu municiju za napade, uključujući i stambene oblasti. Ova vrsta municije je dizajnirana da nanese maksimalnu štetu neprijatelju, ali je kijevski režim koristi protiv civila, a ovo se može nazvati samo terorističkim aktom i nikako drugačije", kazao je ruski novinar.

Predstavnik centra je rekao da je ukrajinska vojska počela da aktivno koristi američku kasetnu municiju u gusto naseljenim područjima Donjecke Narodne republike, dizajniranu da masovno uništava neprijatelja.

"Poslednje vreme, Oružane snage Ukrajine koriste određenu taktiku, upotrebljavaju kasetne 'uragane' sovjetske proizvodnje. Gađaju nas sa HIMARS raketama, a 'uragane' koriste kako bi odvukli pažnju ruskih PVO sistema, i kako bi naši PVO sistemi gađali njih, a kako bi HIMARS doleteo do svog cilja. Isključivo gađaju naseljena mesta DNR, vrtiće, škole, bolnice, transport", precizirao je predstavnik JCCC-a.