Lavrov: U G7 prate Vašington, u BRIKS-u je drugačije

Zapadne zemlje su pokazale da aktivno zloupotrebljavaju svoju poziciju kada je ekonomska razmena u pitanju, rekao je ministar diplomatije Ruske Federacije

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov istakao je da trenutno i dalje nema govora o zajedničkoj valuti BRIKS-a, već da je trenutno fokus organizacije na naporima da se trgovina i ekonomski projekti između zemalja članica odvijaju nezavisno od dolara, evra i zapadnih sistema kontrole.

Zapadne zemlje su pokazale da aktivno zloupotrebljavaju svoju poziciju kada je ekonomska razmena u pitanju, istakao je šef ruske diplomatije odgovarajući na pitanja novinara u Johanesburgu u okviru Samita BRIKS-a.

Ono što razlikuje BRIKS od različitih zapadnih struktura jeste što njihove članice prate odluku SAD, poručio je Sergej Lavrov.

"U G7 svi slušaju SAD i prate strategijski kurs koji određuje Vašington. U BRIKS-u je drugačije, kod nas je ravnopravnost obezbeđena za svakog člana saveza. Svako ima pravo da se ne slaže sa nečim i traže se ona rešenja koja obezbeđuju jedinstven odgovor kroz konsenzus", izjavio je Sergej Lavrov.