Beograd dobio prvo međunarodno pristanište na Dunavu

Poslednji putnički brod pristao je u Zemun sredinom 19. veka, a izgradnjom ovog pristaništa konačno, vratili smo brodove i pristanište u Zemun, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić

Međunarodno putničko pristanište, koje će prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića omogućiti povratak brodova u Zemunu, otvoreno je danas na zemunskoj obali.

Ministar je naglasio da je poslednji putnički brod pristao u Zemun sredinom 19. veka, a da smo izgradnjom ovog pristaništa konačno, kako je rekao, vratili brodove i pristanište u Zemun.

Vesić je podsetio da je ovo pristanište jedno od devet pristaništa u Srbiji.

"Imamo dva pristaništa na Savi i sedam na Dunavu. Ovo je naše drugo pristanište u Beogradu, ali i prvo beogradsko pristanište na Dunavu kojim ćemo omogućiti da više brodova dolazi u Beograd i našu zemlju", rekao je Vesić.

On je podsetio da je nedavno otvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici, a da se završava i pristanište u Šapcu.

"Već smo stvorili uslove da imamo domaće linije između Mitrovice i Šapca i Beograda. Na Dunavu imamo pristaništa u Novom Sadu, Zemunu, Smederevu, Kostolcu, Golupcu, Gornjem Milanovcu i Kladovu. Kao deo projekta 'Zaplovimo Srbijom' predviđena je izgradnja i u Banoštoru, Sremskim Karlovcima i Apatinu", naveo je ministar.