Kako ruski PVO sistem "osa" ubada neprijatelja

Ovi protivvazdušni raketni sistemi već su porazili nekoliko desetina neprijateljskih dronova, dva jurišna aviona Su-25, jedan helikopter i lovac Su-27, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane

Posade protivvazdušnih raketnih sistema "osa" jedinica PVO mornaričke pešadije Tihookeanske flote nastavljaju sa izvođenjem borbenih zadataka - prikrivanjem položaja ruskih jurišnih i motorizovanih jedinica od neprijateljskih napada iz vazduha na južnodonjeckom pravcu u zoni Specijalne vojne operacije.

Ove jedinice uspešno gađaju vazdušne ciljeve - avione i helikoptere, a vode efikasnu borbu i protiv neprijateljskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posade protivvazdušnih raketnih sistema "osa" već su porazile nekoliko desetina neprijateljskih dronova, dva jurišna aviona Su-25, jedan helikopter i jedan lovac Su-27. Već u letu uništavaju NATO municiju, kojom Oružane snage Ukrajine napadaju ruske položaje, navodi ruski vojni resor. 

"Naše stalne mete su uglavnom dronovi, ali naleti pokoji avion i helikopter", rekao je mehaničar PVO sistema 'osa' sa nadimkom 'Čorni'. "Sve što leti i radar primeti možemo da oborimo. Ali u poslednje vreme ne viđamo često neprijateljske dronove, o avionima i helikopterima da ne govorim", kazao je on.

"Ova mašina može i da pliva, da prepliva pliću vodu. Dobra je ovo mašina, nije nas izneverila, sve radi kako treba", rekao je vojnik sa nadimkom "Šapat" govoreći o karakteristikama kompleksa "ose".