Odata počast učesnicima u spasilačkoj akciji "Halijard"

Potomci onih čiji je život spašen okupili su se danas na Galovića polju, na čuvenom Gorskom aerodromu kako bi odali počast onima koji su spasili njihove pretke

Danas se obeležava 79 godina jedne od najvećih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva, misije "Halijard".

Potomci onih čiji je život spašen okupili su se danas na Galovića polju, na čuvenom Gorskom aerodromu kako bi odali počast onima koji su spasili njihove pretke.

Pored potomaka oslobođenih pilota i onih koji su spasili savezničke pilote, događaju su prisustvovali potpredsednica Vlade Republike Srbije Maja Gojković, direktor agencije BIA Aleksandar Vulin, ambasador SAD Kristofer Hil , predsednik Fondacije Halijard Džon Kapelo i princ Aleksandar Karađorđević.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam ovde u Pranjanima prostorno malom, ali istorijski velikom polju koje je na mapi sveta upisano kao simbol hrabrosti, plemenitosti, solidarnosti zajedničke borbe za slobodu u Drugom svetskom ratu. Na ovom mestu odajemo zasluženu počast ljudima ogromnog srca koji su učestvovali u ovoj spasilačkoj akciji", rekla je ovom prilikom Gojković.

Opširnije pročitajte ovde.