FSB uhapsila člana ukrajinske "sajber vojske", vodio hakerske napade na ruske informacione resurse

Osumnjičeni je preko mesindžera stupio u kontakt sa sajber jedinicom, pridružio joj se i preko nje delovao u interesu ukrajinskih obaveštajnih službi, navodi Federalna služba bezbednosti

U Kemerovskoj oblasti je zbog izdaje države priveden član ukrajinske "sajber vojske" sa kojom je vršio hakerske napade na ključnu infrastrukturu u Rusiji, navodi Federalna služba bezbednosti (FSB) u zvaničnom saopštenju povodom hapšenja.

Radnje ruskog državljanina usmerene protiv bezbednosti Ruske Federacije suzbijene su u gradu Belovo, precizira služba i dodaje da je izvršio veleizdaju tako što je pomagao stranoj organizaciji.

Osumnjičeni je preko mesindžera stupio u kontakt sa sajber jedinicom, pridružio joj se i preko nje delovao u interesu ukrajinskih obaveštajnih službi. Vršio je hakerske napade na ruske informacione resurse i tako doprineo da se poremeti rad ključne infrastrukture zemlje.

Oduzeta mu je kompjuterska i komunikaciona oprema, pronađeni su dokazi njegove delatnosti usmerene protiv države. Optužen je za izdaju i uhapšen.