Sve je teže protiv nevidljivih i neprimetnih ruskih snajperista (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane podelilo je snimak rada snajperista u zoni Specijalne vojne operacije. Malo je potrebno da neprijatelj otkrije njihov položaj, kažu ruski dobrovoljci i dodaju da rade sve kako bi ostali nevidljivi i uspešno izvršili borbene zadatke

Sve je teže suprotstaviti se nevidljivim i neprimetnim ruskim snajperistima dobrovoljačke jedinice "Bars" iz korpusa marinaca Tihookeanske flote iz Primorskog kraja. Strpljivi i precizni članovi grupe nastavljaju uspešno da izvršavaju borbene zadatke i uništavaju neprijateljske snage na južno-donjeckom pravcu u zoni Specijalne vojne operacije.

Nakon završetka borbenog zadatka glavna stvar je, kako kažu, da se brzo promeni položaj – ostajanje na poziciji je smrtni rizik.

Snajperisti 155 brigade marinaca Tihookeanske flote govore o obavljenom zadatku bez mnogo detalja.

"Za snajperistu je potreban poseban karakter, čovek bi trebalo da bude spokojan, da ne žuri i da je siguran u sebe. U očima neprijatelja treba da je nevidljiv, neprimetan. I dok traži poziciju, i dok se na nju postavlja, dok je na njoj i kada je napušta. To sve treba da se vežba. Tanka je granica od toga da te neprijatelj vidi i da te ne vidi, na nama je da radimo sve kako bismo ostali nevidljivi", navodi snajperista iz jedinice sa kodnim imenom Luka.

Kaže i da je poželjno ne reagovati na napade neprijatelja i ne dozvoliti da te misli ometu. "Dok radimo, trudimo se da uopšte ne reagujemo na akcije neprijatelja", kaže on.

Dobrovoljci odreda nisu samo snajperisti, već i izviđači, oni sami pronalaze cilj, održavaju vezu sa artiljercima i oklopnom jedinicom.

Neprijatelj protiv njih često koristi teško oružje, kaže komandir grupe. Međutim, u ovom delu fronta ima dovoljno snajperista, sa bogatim iskustvom, opremljeni su snajperskim kompleksima visokog kvaliteta.

"Suprotstaviti se nama postaje sve teže i teže. Imamo velike mogućnosti i bogat životni iskustvo", zaključuje komandir grupe.