Ruska samohodna haubica uništava ukrajinske snage kod Kupjanska

Posada haubice "hijacint-S" pomogla je u sprečavanju napredovanja ukrajinske vojske

Posada ruske samohodne haubice kalibra 152 mm "hijacint-S" Zapadnog vojnog okruga pomaže u zaustavljanju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine na krupjanskom pravcu, a dnevno ispaljuje i do 87 granata, javlja rusko Ministarstvo odbrane.

"Stigao je zadatak - suzbijanje neprijateljske ofanzive. U zaštitu pešadije smo stali mi i još jedna naša haubica", kaže ruski vojnik s kodnim imenom Sibirjak i dodaje da je tog dana ispaljeno čak 87 granata i da je zadatak obavljen – sprečena je ofanziva neprijatelja.

Prema njegovim rečima, u žestokim borbama nema se vremena za zahvaljivanje. Podrazumeva se da artiljerija pomaže pešadiji i obrnuto, "radimo za isti cilj", dodaje Sibirjak.

Kako javlja rusko Ministarstvo odbrane, artiljerijske posade "hijacinta-S" uspešno uništavaju vojne objekte, utvrđenja i neprijateljsku vojsku.

"Artiljerija mora da radi svaki dan i u najtežim uslovima, ali posadi koja je dobro obučena je potrebno samo nekoliko minuta od kad dobiju naređenje dok ne pogode cilj", dodaju iz Ministarstva.

U njihove borbene zadatke najčešće ulazi gađanje kamufliranih vatrenih položaja neprijateljske artiljerije koja se nalazi daleko od prve linije fronta, kao i skladišta municije, utvrđena uporišta i položaje neprijateljskih vojnika.

Paljba se vrši visokoeksplozivnim granatama kalibra 152 mm na udaljenosti većoj od 30 km.