Dragiša Mijačić u "Relativizaciji": Pitanje KiM političke subjekte u Srbiji malo interesuje

Postupak premeštanja spomenika palim srpskim borcima u Prištini ne samo da nije u skladu sa civilizacijskim vrednostima, već nije u skladu sa evropskim vrednostima o kojima njihovi zvaničnici često govore, navodi direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj

U 59. epizodi emisije "Relativizacija" Ljiljana Smajlović je razgovarala sa direktorom Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragišom Mijačićem o odnosu vlasti i opozicije prema pitanju Kosova i Metohije, ulozi Francuske i Nemačke u uklanjanju spomen-ploče palim srpskim borcima u Prvom svetskom ratu, strategiji prištinskog premijera Aljbina Kurtija i tome kako je međunarodna zajednica na KiM stvorila "dete koje se otrglo roditeljskoj kontroli".

"Procesom dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Prištine bavim se više od 20 godina u različitim kapacitetima. Lično potičem iz tih krajeva, iako već neko vreme živim na relaciji Beograd - sever KiM. Rođen sam u Kosovskoj Mitrovici, dolazim iz Zubinog Potoka, studirao sam u Prištini, a kasnije sam se školovao svuda po inostranstvu, na nekoliko evropskih univerziteta", objašnjava sagovornik Ljiljane Smajlović.

Opširnije pročitajte ovde.