Teški bacači plamena ruske vojske uništavaju uporišta oko Ugledara

"Radimo u svako doba dana, u svim vremenskim uslovima", naveo je komandir jednog TOS-1A, sa pozivnim znakom "Efim"

Posade višecevnih raketnih lansera, poznatih i kao "teški bacači plamena", TOS-1A "solncepek" iz jedinica za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu u sastavu 29. kombinovane armije, grupe "Vostok", uništile su uporište ukrajinske vojske u oblasti Ugledara, na južnodonjeckom pravcu u zoni SVO.

Sistem je namenjen za uništavanje utvrđenih neprijateljskih objekata, a zbog termobaričnog punjenja raketa gotovo je nemoguće izbeći njegov udar, čak ni u podzemnim utvrđenjima. Teški bacač plamena naoružan je sa 24 rakete, a jedan salvo traje šest sekundi.

Domet "solncepeka" je izuzetno mali, svega pet km, zbog čega se ovaj lanser koristi za dejstva u neposrednoj blizini prve linije fronta. Posade obavljaju svoje borbene zadatke i danju i noću, a njihov uspeh u velikoj meri zavisi od veštine vozača. Njegov zadatak je da dođe do vatrenog položaja u što kraćem roku i da odmah nakon lansiranja izvrši povlačenje kako bi se izbegao protivnapad neprijateljskih dronova-kamikaza.

Prema mišljenju vozača, sa pozivnim znakom "Volna", TOS-1A ima veoma visok nivo pokretljivosti i sposoban je za vožnju po surovom terenu. "Ponekad u blatu mora da se prebaci u niži stepen prenosa, kako se ne bi zaglavio, ali to je potpuno normalno. Vozimo se svuda", dodaje "Volna".

"Solncepek" nikada ne ide na bojno polje sam, jer je svakom lansirnom vozilu obezbeđena grupa za vatrenu podršku. "Radimo u svako doba dana, u svim vremenskim uslovima", naveo je komandir jednog TOS-1A, sa pozivnim znakom "Efim".

"Dejstvo obavljamo uz opsegu od 3 do 3,5 minuta, potom napuštamo položaj kako ne bi bili izloženi dejstvu neprijateljskih dronova. Pomažemo našim snagama u čišćenju ukrajinskih uporišta, pa posle nas jurišne trupe slobodno upadaju na neprijateljske položaje", dodaje "Efim".