Moskva uzvraća Ljubljani: Proteran službenik slovenačke ambasade

Slovenačkom ambasadoru uručena je nota kojom se proglašava personom non grata zaposleni u slovenačkoj ambasadi u Moskvi što predstavlja odgovor na proterivanje službenika ruske ambasade u Ljubljani

Rusija je, kao odgovor na proterivanje službenika ruske ambasade u Ljubljani, proglasila personom non grata jednog zaposlenog u slovenačkoj ambasadi u Moskvi, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prethodno je ambasadorka Slovenije u Moskvi Darija Bavdaž-Kuret pozvana na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u vezi sa proterivanjem jednog službenika ruske ambasade u Ljubljani, rečeno je TASS-u u ruskom MSP-u.

"Ambasadorka Republike Slovenije u Ruskoj Federaciji Darija Bavdaž-Kuret je 12. aprila pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije kada je izražen oštar protest u vezi sa neosnovanim oduzimanjem akreditacije službeniku ambasade Ruske Federacije u toj zemlji", navodi se u objavi.

Reč je, kako navode, o otvoreno neprijateljskom koraku kada se uzme u obzir opšti kurs Ljubljane ka razbijanju rusko-slovenačkih veza.

"Odgovornost za posledice takve destruktivne politike u potpunosti je na slovenačkoj strani.
Uzimajući u obzir princip reciprociteta, ambasadoru je uručena nota kojom se proglašava personom non grata jedan zaposleni u slovenačkoj ambasadi u Moskvi", ukazali su.

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije obavestilo je 21. marta rusku ambasadu u Ljubljani da je jedan od njenih diplomata proglašen personom non grata po članu devet Bečke konvencije o diplomatskim odnosima zbog, kako se navodi, aktivnosti koje su nespojive sa njegovim statusom diplomate, saopštilo je ministarstvo.

Novinski portal "Siol" objavio je da je u pitanju zamenik vojnog atašea potpukovnik Sergej Lemešev.