Automobil koji prevozi Putina: Ažurirana verzija "aurus senata"

U pitanju je luksuzni automobil sa kojim je u istoj kategoriji još samo "rols-rojs fantom"

Vladimir Putin danas je peti put stupio na dužnost predsednika Rusije, a tim povodom u Kremlju održana je svečana ceremonija kojoj su prisustvovale brojne zvanice. On je na ceremoniju inauguracije došao automobilom marke "aurus senat".

Pažnju javnosti privukao je ovaj automobil, budući da se radi o ažuriranoj verziji vozila za koju su mediji pisali da ga je Putin poklonio severokorejskom lideru Kim Džong Unu.

U pitanju je luksuzni automobil "aurus senat" sa kojim je u istoj kategoriji još samo "rols-rojs fantom". 

Senat je prvi put javno prikazan na Moskovskom međunarodnom salonu automobila u septembru 2018. godine, a iste godine u aprilu Putin je imao priliku da tim vozilom dođe na inauguraciju.

Redizajnirana verzija ovog automobila sadrži novi prednji i zadnji deo karoserije, izmenjen je i materijal od koje je napravljena hauba i prednja rešetka kod tablica. Uvedene su i izmene koje bi trebalo da povećaju efikasnost kočnica i drugih sistema.

Kako je za Tass rekao v.d. potpredsednika ruske vlade Denis Manturov, ova verzija Aurusa proizvodiće se za specijalne klijente, a komercijalne isporuke će početi od 2025. godine.