Genocid i kukavičje jaje, ili: Srbija nije sama protiv Kolektivnog zapada

Zaseda je Srbiji i Srpskoj pripremana decenijama, ali pobeda u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija mogla bi da se pokaže kao Pirova. Naravno, pod uslovom da uradimo ono što smo i najavili

Premijer Gruzije Irakli Kobahidze otkrio je da mu je jedan evropski komesar pripretio da će proći kao njegov kolega iz Slovačke Robert Fico. Oliver Varhelji, dotični komesar koji je inače zadužen za komšiluk i proširenje Evropske unije a uz to izgleda idu i pretnje i ucena, priznao je da je stvarno rekao to o Ficovoj sudbini za Kobahidzea, ali mu je žao što je izvučeno iz konteksta. Pa je ispalo da preti a bilo je to samo prijateljsko upozorenje gruzijskom premijeru šta će mu se desiti ako ne postupi onako kako mu Brisel (i Vašington) nalažu povodom zakona o stranim agentima. Istovremeno iz Slovačke javljaju da atentator možda nije bio usamljeni strelac jer je neka nepoznata, treća osoba izbrisala istorijat pretraga na Fejsbuku, dok ruska Spoljna obaveštajna služba upozorava da istim krugovima kojima je zasmetao Fico smetaju i premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obe zemlje u četvrtak su se usudile da u Njujorku u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasaju protiv antisrpske rezolucije o Srebrenici. A predsednik Srbije je posle svog nastupa i glasanja konstatovao da je završio karijeru". Mnoge mi stvari neće oprostiti, kazao je, a "ovo je bilo ekser u sanduku".

Opširnije pročitajte ovde.