Obraćanje Fica: Zapadu smetalo kad sam odbio bombardovanje Beograda

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u video-poruci da planira da se vrati svojim dužnostima krajem juna, početkom jula

Slovački premijer Robert Fico izjavio je u svom prvom obraćanju javnosti nakon atentata da velike sile nisu bile oduševljene kada je odbio da bombarduje Beograd 1999. godine.

Između ostalog, nabrajajući svoje političke odluke koje nisu bile u skladu politikom velikih sila, među kojima je odbijanje učešća u bombardovanju SRJ 1999, Fico je kazao da suverena slovačka spoljna politika orijentisana na sve strane sveta jednostavno nije popularna.

"Nisu sve velike demokratije bile oduševljene kada sam odbio da bombardujem Beograd ili povučem slovačke vojnike iz Iraka, kada sam blokirao uvođenje obaveznih kvota za ilegalne migrante ili radikalno odbio predlog da se ukine pravo veta državama članicama EU. Samopouzdana suverena slovačka spoljna politika zasnovana na članstvu u EU i NATO, ali orijentisana na sve četiri strane sveta, jednostavno nije popularna", istakao je slovački premijer Robert Fico.

Opširnije čitajte ovde.