Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Rusi sa Kariba

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" bio je politikolog Aleksa Dobrijević

Autori podkasta "Lokomotiva", Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali su u prvom delu emisije o proteklim izborima za Evropski parlament i usponu desnice u Evropi, osvrćući se naročito na krizu legitimiteta u Francuskoj i Nemačkoj.

Naime, stranke "semafor koalicije" u Nemačkoj su doživele potpuno rasulo – "žuti" (Slobodne demokrate) su ostali ispod cenzusa, a Zeleni su zabeležili najveći pad podrške u biračkom telu od svih stranaka. Sa druge strane, vlade Francuske i Belgije su pale. Autori su govorili o mogućnostima Evrope da se iskobelja iz ove krize.

Posebna tema u prvom delu podkasta bio je samit ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a i prijateljskih zemalja, održan 10. i 11. juna u Nižnjem Novgorodu. Deklaracija ovog samita u 54 tačke afirmisala je prethodno ustanovljenu agendu BRIKS-a u pravcu borbe za pravedniji i inkluzivniji međunarodni poredak.

Naročito interesantno, u ovoj deklaraciji, jeste oživljavanje političkog nasleđa Muamera Gadafija, komentarisali su autori. Pored toga, živo je i političko nasleđe Fidela Kastra – ili se tako čini, pošto su ruska fregata "Admiral Gorškov" i nuklearna podmornica "Kazanj" uplovili u Havanu.

U međuvremenu, Amerika ne stoji dobro ni na spoljnopolitičkom, ni na unutarpolitičkom planu. Autori su komentarisali govorkanja o isteku ugovora između Saudijske Arabije i Amerike koji je bio okosnica petrodolara tačno pola veka, ali i o nalazima kanadskog vladinog tink-tenka "Politički horizonti" koji najavljuje građanski rat u SAD.

U drugom delu podkasta, autori Marko Nikolić i Tiosav Purić, razgovarali su sa politikologom Aleksom Dobrijevićem o situaciji u Srednjoj Aziji i Zakavkazju, ali i o stanju na frontu u Ukrajini.

Podkast "Lokomotiva" emituje se svake subote u 20 časova.