Putinova poseta Pjongjangu u 90 sekundi

Tokom posete ruskog lidera DNRK, potpisan je i Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu

Predsednik Rusije Vladimir Putin završio je svoju posetu Severnoj Koreji gde je boravio prvi put nakon 24 godine. On je u Pjongjang je stigao sinoć, a na aerodromu ga je dočekao severnokorejski lider Kim Džong Un.

Dvojica lidera potpisala su Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje koji, između ostalog, predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednog od potpisnika.

U pitanju je, kako je rečeno, do sada najmoćniji međudržavni dogovor Rusije i Severne Koreje.

Putin, koga su u Pjongjangu dočekale kilometarske kolone ljudi koji su držali cveće, zastave i balone, Kim Džong Unu je zahvalio na izbalansiranoj politici po pitanju ukrajinske krize i poklonio mu je novi automobil ruske proizvodnje "aurus", admiralski bodež i servis za čaj.

Dvojica lidera posetili su i pravoslavnu crkvu Svete Životvorne Trojice, koja se nalazi u Pjongjangu, a prisustvovali su i svečanom koncertu povodom Putinove posete.

Nakon 11 sati razgovora, Putin je ispraćen sa aerodroma uz vojni orkestar koji je svirao kompoziciju "Pesma sreće", specijalno osmišljenu za osnivača Severne Koreje Kim Ir Sena.

Opširnije pročitajte ovde.