Dan sećanja i tuge: Kada je otvorena najstrašnija stranica istorije - napad Nemačke na SSSR

Na današnji dan 1941. godine otvorena je jedna od najtragičnijih stranica u istoriji Rusije – počeo je Drugi svetski rat i u Rusiji se 22. jun obeležava kao Dan sećanja i tuge

Povodom Dana sećanja i tuge, u znak sećanja na sve žrtve Velikog otadžbinskog rata, širom Rusije zapaljeno 1.418 sveća koje simbolizuju broj dana koje je SSSR proveo u ratu sa nacističkom Nemačkom.

Na današnji dan 1941. godine otvorena je jedna od najtragičnijih stranica u istoriji Rusije – počeo je Drugi svetski rat i u Rusiji se 22. jun obeležava kao Dan sećanja i tuge.

Pripadnici Ministarstva odbrane Rusije povodom Dana sećanja i tuge zapalili su 1.418 sveća kod zidina Glavnog hrama ruske vojske u Moskovskoj oblasti, koje simbolizuju broj dana koliko je trajao Veliki otadžbinski rat.

Sveće su zapaljene plamenom Večne vatre sa Piskarjovskog memorijalnog groblja u Sankt Peterburgu. U znak sećanja na stradale u Velikom otadžbinskom ratu u hramu je služen parastos.

Ruski predsednik Vladimir Putin položio je cveće na grob Neznanog junaka u moskovskom Kremlju povodom obeležavanja Dana sećanja i tuge.

Nakon polaganja venca, Putin je minutom ćutanja odao počast sećanju na sovjetske vojnike, koji su dali život za otadžbinu.