Ekonomija

Ruski mega gasovod do Kine skoro završen

Deonica Istočna ruta će omogućiti transport gasa iz Rusije u Šangaj
Ruski mega gasovod do Kine skoro završenwww.globallookpress.com © © Xinhua

Ključna deonica gasovoda Istočna ruta između Rusije i Kine je završena, izvestila je danas novinska agencija Sinhua, pozivajući se na građevinsku kompaniju "Pajp Čajna".

Deonica će omogućiti transport gasa iz Rusije u istočnokineski ekonomski centar Šangaj, navodi se u izveštaju.

Prekogranični gasovod dužine 5.111 km navodno ulazi u Kinu preko pograničnog grada Heihe i prolazi kroz devet provincijskih regiona, snabdevajući prirodnim gasom područja duž rute, uključujući Peking, Šangaj i Tjenđin.

To je deo projekta Istočna ruta, koji se povezuje sa gasovodom Snaga Sibira dužine 3.000 km u Rusiji.

Prema kompaniji "Pajp Čajna", Istočna ruta je delimično puštena u rad u decembru 2019. godine, postavši tako prvi gasovod za snabdevanje Kine ruskim gasom. Ovaj mega projekat, za koji se očekuje da bude završen i da postane potpuno operativan do 2025. godine, obezbediće Kini 38 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa godišnje, počevši od 2024. godine. Predviđene isporuke bi mogle da pomognu u smanjenju kineske emisije ugljen-dioksida za 164 miliona tona godišnje.

Energetski koridor će podstaći energetsku bezbednost i ekonomski razvoj istočnih regiona Kine, saopštila je kompanija.

Istočna ruta je deo tridesetogodišnjeg sporazuma vrednog 400 milijardi dolara između ruskog "Gasproma" i Kineske nacionalne naftne korporacije, potpisanog u maju 2014. godine.

Dve kompanije rade i na zapadnoj gasnoj trasi, koja podrazumeva izgradnju gasovoda do Kine preko Mongolije. Ova trasa će moći da isporučuje čak 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

image