Rusija

Novi energetski savez u Evroaziji: Rusija i Kina jačaju saradnju, priključuju se i drugi

Nećemo odstupiti od pravila tržišta, pa čak ukoliko nam drugi predlog bude bio i isplativiji, poručio je Aleksandar Novak
Novi energetski savez u Evroaziji: Rusija i Kina jačaju saradnju, priključuju se i drugiwww.globallookpress.com

Rusija i Kina rade na otvaranju zajedničkih računa kompanija kako bi se zaobišla uvedena ograničenja protiv Moskve, a koja se tiču SVIFT sistema, rekao je danas potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak na četvrtom rusko-kineskom energetskom poslovnom forumu.  

"Na ovaj način radimo na smanjenju rizika i doprinosimo tome da rublja i juan dobiju status svetskih rezervnih valuta. S tim u vezi, Centralna banka Rusije i Banka Kine rade na mogućnosti otvaranja računa za ruske kompanije u Kini, kineskih kompanija u Rusiji i stvaranju sistema poravnanja bez upotrebe SVIFT-a", objasnio je Novak.

Podsetio je i da dve zemlje aktivno plaćaju ispostavu energenata u nacionalnim valutama Pekinga i Moskve, zaobilazeći na taj način zapadne, što je u skladu sa inicijalnim zahtevom ruskog predsednika Vladimira Putina da se ruski energenti isplaćuju u rubljama.

Odnosi Rusije i Kine, kako je ranije isticao potpredsednik ruske vlade, nisu pod uticajem spoljnih tržišnih promena, već su zasnovani na podudarnosti fundamentalnih interesa i dubokom međusobnom poverenju i poštovanju.

Vrednost trgovinskog prometa Moskve i Pekinga u energetskom sektoru porasla je za čak 64 odsto od početka ove godine, a fizički obimi ove razmene, kako kaže, uvećani su za 10 odsto za isti period. Izvoz tečnog prirodnog gasa povećao se za 32 odsto. 

Nastupajući na istom forumu, kineski predsednik Si Đinping istakao je da je energetika kamen temeljac političkih odnosa Pekinga i Moskve i da upravo ona doprinosi energetskoj bezbednosti u svetu.

Lider Kine potvrdio je reči Novaka o snazi bilateralnih odnosa dve zemlje, rekavši da, uprkos svim spoljašnjim izazovima, dve sile jačaju saradnju i rade na promociji velikih projekata.

Ovo sve pokazuje "visoku stabilnost rusko-kineske energetske saradnje", naglasio je Si Đinping i dodao da Peking u budućnosti planira samo da jača ovu saradnju.

Potpredsednik ruske vlade dodaje da Rusija i Kina nameravaju da sarađuju i u oblasti proizvodnje elektroenergetske opreme. 

"Danas je Kina jedan od ključnih proizvođača opreme u industriji nafte i gasa", objasnio je Novak. Bliska saradnja dve zemlje po pitanjima nabavke ove opreme za projekte koji se odvijaju u Rusiji, kako navodi, postoji još od ranije. Međutim, Moskva i Peking će u budućnosti zajedno razvijati i proizvodnju opreme koja će se koristiti i u Kini, a ne samo u Rusiji.

Još jedan od budućih projekata biće i saradnja sa Pekingom u preradi i prečišćavanju prirodnog gasa u blizini morske luke Ust-Luga u Lenjingradskoj oblasti. U tu svrhu koristiće se prirodni gas koji sadrži etan, a koji dolazi iz nalazišta kompanije "Gasprom".

Iz te kompanije ističu da bi ovo mogao postati nov, bitan izvor energenata za Kinu. 

Sankcije protiv Moskve su nepromišljene, a uvođenje ograničenja cena energenata je veoma rizično

Odluka Zapada da uvede sankcije Rusiji u sferi energenata je nepromišljena, rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da Moskva neće vršiti isporuku nafte u skladu sa cenom koja se bude odredila ograničenjem cene ruskih energenata.

Nećemo odstupiti od pravila tržišta, pa čak ukoliko nam drugi predlog bude bio i isplativiji, naglasio je. 

"Najnovija ograničenja, odluke o određivanju gornje granice cena - sve ove radnje predstavljaju ogroman rizik za funkcionisanje industrije, izazivajući deficit energetskih resursa i smanjenje ulaganja u čitav sektor, a ne samo u naftnu industriju". To će ubuduće uticati i na bilo koju razmenu robe u vezi sa kojom zapadne zemlje mogu odlučiti da uvedu neka svoja pravila, objasnio je političar. 

Rusija, Kazahstan i Uzbekistan razmatraju formiranje novog savezništva u sferi gasa

Osim toga, Rusija, Kazahstan i Uzbekistan razmatraju formiranje novog saveza u sferi gasa, koji bi uključivao zajedničko učešće ovih zemalja u njegovom transportu, izvozu, obradi i nekim drugim procesima, otkrio je Novak.

Ovo je posebno pogodno iz razloga što sve tri zemlje imaju jedinstven sistem za transport gasa još od SSSR-a, a još jedna lokacija na koju bi se gas mogao prevoziti preko njega je opet Kina, objasnio je. 

image