Ekonomija

Kina im pomrsila konce: Makron ide kod Bajdena da traži milost za evropsku ekonomiju

Zakon o smanjenju inflacije koji preduzećima u SAD omogućava subvencije i čini evropsku industriju manje konkurentnom biće glavna tema razgovora, ukazuju izvori
Kina im pomrsila konce: Makron ide kod Bajdena da traži milost za evropsku ekonomijuwww.globallookpress.com © IMAGO/Dwi Anoraganingrum

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se sledeće nedelje sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom, kada će sa predsednikom SAD razgovarati o nizu ekonomskih pitanja.

Sastanak dva zapadna lidera trebalo bi da predstavlja znak jedinstva Francuske i Amerike u suprotstavljanju Rusiji i Kini, dok pukotine u trgovinskim odnosima te dve zapadne zemlje prete da budu produbljene odgovorima SAD na ekonomsku, odnosno energetsku krizu.

Glavna tema razgovora biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), prenosi Rojters.

Evropljani upozoravaju da bi ogroman paket subvencija namenjen američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje su već ugrožene zbog rasta cena gasa i nafte prouzrokovanog sankcijama koje je EU nametnula Moskvi zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

Makron će pokušati da ubedi SAD da dodatno slabljenje evropskih kompanija nije u njihovom interesu, u trenutku kada se Zapad susreće sa ozbiljnom ekonomskom konkurencijom iz Kine, navodi anonimni francuski diplomata.

"Makron će reći da Kina očigledno predstavlja izazov i da mi možemo pomoći drugima u EU da se osveste po tom pitanju. Ali ne možete od nas tražiti da pomognemo pri suprotstavljanju Kini dok nas sputavate IRA-om", dodao je on.

Makron će takođe pokrenuti pitanja energetike, uključujući tu i moguću saradnju na planu nuklearne energije, ali i visoke cene po kojima SAD prodaje gas u EU, dodaje Rojters.

Francuska kompanija "EDF" angažovala je stotine američkih stručnjaka koji će pomoći pri restauraciji francuskih nuklearnih elektrana.

Francuski naftni gigant "Total enerdžis" poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu. Makron je prethodno najavio da će pitanje cena gasa pokrenuti direktno sa Bajdenom.

"SAD proizvode jeftin gas, ali nam ga prodaju po visokoj ceni, i povrh toga imaju ogromne subvencije u nekim sektorima koje naše projekte čine nekonkurentnim", izjavio je Makron početkom novembra.

"Mislim da je to nije fer i otići ću u Vašington u duhu prijateljstva krajem meseca... da se jednostavno založim za jednake uslove", dodao je on.

image