Ekonomija

Fico povodom ukrajinskih sankcija "Lukoilu": Slovačka neće biti "talac"

Slovačka i Mađarska saopštile su ove nedelje da su prestale da dobijaju naftu od ključnog dobavljača "Lukoila"
Fico povodom ukrajinskih sankcija "Lukoilu": Slovačka neće biti "talac"Getty © Epsilon / Contributor

Slovačka neće biti "talac" ukrajinsko-ruskih odnosa, rekao je premijer te zemlje Robert Fico svom ukrajinskom kolegi u subotu, nakon što je Kijev stavio rusku kompaniju "Lukoil" na listu sankcija, što je dovelo do zaustavljanja isporuka nafte, prenosi Rojters.

Slovačka i Mađarska saopštile su ove nedelje da su prestale da dobijaju naftu od ključnog dobavljača "Lukoila" nakon što je Ukrajina prošlog meseca zabranila tranzit resursa iz ruske energetske kompanije preko njene teritorije.

Za Slovačku to znači gubitak zaliha za njenu rafineriju "Slovnaft", koja je u vlasništvu mađarske naftne i gasne grupe MOL.

Kancelarija slovačke vlade saopštila je u subotu da je Fico razgovarao telefonom sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i rekao mu da Slovačka ne namerava da "bude talac ukrajinsko-ruskih odnosa".

"Slovnaft" će dobiti 40 odsto manje nafte za preradu nego što je potrebno, saopštila je vlada, što će pogoditi slovačka tržišta i takođe može dovesti do obustave isporuke dizela iz "Slovnafta" namenjenog Ukrajini.

"Stavljanje 'Lukoila' na listu sankcija je samo još jedan primer besmislenih sankcija koje ne štete Ruskoj Federaciji, već uglavnom nekoj državi članici (Evropske unije), što je neprihvatljivo", saopštio je Ficov kabinet.

Fico je dugogodišnji kritičar sankcija Rusiji i nakon što je prošle godine preuzeo dužnost po četvrti put, zaustavio je direktnu državnu vojnu pomoć Ukrajini, a na meti je kritika zbog okretanja spoljne politike previše blizu Moskvi.

image