Ekonomija

Sit gladnom ne veruje: Mađarska i Slovačka bez podrške EU po pitanju isporuke nafte iz Rusije

Slovačka i Mađarska su u ponedeljak uputile apel Evropskoj komisiji zbog postupaka Ukrajine, koja je zaustavila tranzit nafte ruske kompanije "Lukoil" preko svoje teritorije
Sit gladnom ne veruje: Mađarska i Slovačka bez podrške EU po pitanju isporuke nafte iz RusijeGetty © Janos Kummer

Zemlje EU nisu podržale Mađarsku i Slovačku po pitanju obnavljanja isporuke nafte iz Rusije preko Ukrajine tokom sastanka diplomata zemalja bloka, preneo je "Fajnenšel tajms", pozivajući se na diplomate. Tokom sastanka 11 zemalja je podržalo stav Evropske komisije, a niko nije stao na stranu Budimpešte i Bratislave.

Slovačka i Mađarska su u ponedeljak uputile apel Evropskoj komisiji zbog postupaka Ukrajine, koja je zaustavila tranzit nafte ruske kompanije "Lukoil" preko svoje teritorije.

Rojters je preneo da Evropska komisija još nije donela odluku o posredovanju po pitanju obnavljanja snabdevanja naftom. Kako navodi agencija, diplomate EU su o ovom pitanju razgovarale u sredu na zatvorenom sastanku.

Prema rečima jednog od diplomate, ukrajinski trgovinski sporazum sadrži klauzulu koja predviđa mogućnost obustave tranzita nafte.

Drugi diplomata je istakao da bi nemogućnost Slovačke da uvozi naftu iz Rusije imao ozbiljne posledice.

"Situacija sa isporukom nafte u Evropu preko Ukrajine je kriza za zemlje primaoce, ali ne zavisi od Rusije", izjavio je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U Kremlju su dodali da ne veruju da je moguć dogovor Moskve sa ukrajinskim kompanijama koje su odgovorne za tranzit nafte.

Podsetimo, Slovačka i Mađarska su prestale da dobijaju naftu jednog od ključnih dobavljača "Lukoila" nakon što je Ukrajina prošlog meseca ovu rusku energetsku kompaniju stavila na listu sankcionisanih i zabranila tranzit resursa preko svoje teritorije. Ovaj potez dovodi u pitanje opstanak naftovoda "Družba", koji predstavlja poslednju funkcionalnu rutu za snabdevanje Evrope ruskom naftom.

U decembru 2022. Brisel je uveo embargo na isporuke ruske nafte članicama bloka morskim putem, uz dozvoljene isporuke samo preko naftovoda "Družba", zbog specifične situacije u kojoj su se našle pojedine evropske zemlje, pre svega Mađarska i Slovačka, koje nemaju alternativu za ruski energent.

image