Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Uloga Mađarske u spoljnoj politici Srbije

Mađarska ima praktične, geopolitičke razloge za dobre odnose sa Srbijom, ocenjuju analitičari
RT Balkan istražuje: Uloga Mađarske u spoljnoj politici SrbijeGetty © Anadolu / Contributor

Najava podrške Beogradu u "borbama" u Savetu bezbednosti UN i Savetu Evrope, povezivanje Srbije na naftovod "Družba", zalaganje za ulazak Srbije u Evropsku uniju postavljaju pitanje kolika je uloga Mađarske u spoljnoj politici Srbije.

Mađarski zvaničnici na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom poslednjih nedelja više puta naglasili da neće podržati rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti niti članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

Isto tako su naglašavali dobre odnose Mađarske i Srbije, što je ilustrovano sporazumom o zajedničkoj berzi struje, položajem mađarske manjine u Srbiji, najavom priključivanja Srbije na naftovod "Družba", izuzetno bliskim i prijateljskim odnosima Orbana sa predsednicima Srbije i Republike Srpske Aleksandrom Vučićem i Miloradom Dodikom.

Dr Dušan Dostanić, sa Instituta za političke studije za RT Balkan, ipak, kaže da nije siguran da postoji uloga Mađarske u spoljnoj politici Srbije.

"Jasno je da se Srbija poziva na Mađarsku, ali nisam siguran koliku ulogu tu igra Beograd, a koliko inicijativa dolazi sa mađarske strane. Pre bih rekao da postoji srpska uloga u mađarskoj spoljnoj politici", rekao je on.

"Mislim da je mnogo više stvar mađarske inicijative", dodao je on i pojasnio da su Budimšešti potrebni saradnici u politici prema sukobu u Ukrajini, EU.

Sam Orban je u svojim intervjuima naglašavao potrebu stvaranja hrišćanske baze u centralnoj Evropi, gde konfesija ne bi bila ključna, odnosno pomenuo je i pravoslavce, znači Srbiju.

"Nama odgovara ta inicijativa, a Mađarska ima otvorena pitanja sa ostalim susedima. U Rumuniji je to problem manjine, u Hrvatskoj - Mol. Orbanu je potreban prijateljski sused koji bi pristupio njegovom savezu. U tom smislu treba posmatrati i njegove stalne poruke da je Srbiji mesto u EU, jer bi tako pritisak Brisela na Budimpeštu popustio", ocenjuje Dostanić.

Dr Dušan Ilić sa Instituta za evropske studije za RT Balkan, pak, kaže da je Mađarska jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih partnera Srba na Zapadnom Balkanu i naš najvažniji sused.

Mađarska važna zbog svoje (anti)migrantske politike i otpora islamskom faktoru u Evropi zbog čega ne čudi snažna podrška Republici Srpskoj i Banjaluci kao kontri Sarajevu, rekao je on.

Isto tako, navodi Ilić, iako je priznala tzv. Kosovo, Mađarska je na strani Beograda kada je reč od odnosima Beograda i Prištine.

Razlog tih snažnih spoljnopolitičkih odnosa "nisu kulturološke ili prijateljske veze jer, istorijski gledano, odnosi Srbije i Mađarske nisu bili pozitivni, već praktični, geopolitički razlozi", zaključuje Ilić.

image