Ekonomija

Korak bliže povezivanju na "Družbu": Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinu

Izgradnjom naftovoda ka Mađarskoj, naša zemlja više neće zavisiti od hrvatskog naftovoda "Janaf" preko kojeg, zbog sankcija Evropske unije, od 5. decembra 2022. ne možemo da kupujemo naftu iz Rusije
Korak bliže povezivanju na "Družbu": Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinuwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Izgradnja naftovoda ka Mađarskoj, koja bi trebalo Srbiji da omogući još jedan izvor snabdevanja ovim energentom iz Rusije i povezivanje na "Družbu" sve je izvesnija.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je Odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda od granice Mađarske do Novog Sad sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu, a rok za izradu je 12 meseci, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako je navedeno, značaj Prostornog plana za zaštitu životne sredine i održivi razvoj proizlazi iz potrebe da se životna sredina i prirodne vrednosti zaštite i obezbedi održivi razvoj na području Prostornog plana.

Strateška procena se radi za područje Prostornog plana, a okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža.

Izgradnjom naftovoda ka Mađarskoj, naša zemlja više neće zavisiti od hrvatskog naftovoda "Janaf" preko kojeg, zbog sankcija Evropske unije, od 5. decembra 2022. ne možemo da kupujemo crno zlato iz Rusije.

Vlada Srbije je, inače, početkom decembra usvojila Zaključak kojim se "Izgradnja naftovoda Mađarska–Republika Srbija" utvrđuje kao projekat od strateškog značaja za Republiku Srbiju. Projekat je na spisku prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom.

"Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Hrvatske, naftovodom 'Janaf', a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta. Projekat naftovoda obezbediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda", naveli su iz Vlade Srbije.

Naftovod "Družba" je najduži na svetu, proteže se na 4.000 kilometara između Rusije i Nemačke jednim krakom, dok drugi ide ka Mađarskoj.

Ministarka Đedović je u novembru prošle godine izjavila da je ovaj projekat u fazi izrade tehničke dokumentacije i da je plan da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine. Njime bi trebalo da bude omogućen transport oko četiri miliona tona nafte.

Naftovod će se graditi između Alđa u Mađarskoj i Novog Sada. Biće dugačak 128 kilometara, a najavljeno je da će izgradnja koštati oko 100 miliona evra. Isporuka ruske nafte preko "Družbe" ne podleže sankcijama EU, jer je embargo uveden na uvoz crnog zlata morskim putem. Za izgradnju može da se koristi koridor gasovoda od Srbije do Mađarske, što bi, takođe, trebalo da doprinese kraćem vremenu realizacije projekta.

image